İngiliz Bakan önce AB’yi sonra ABD’yi eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

İngiliz Bakan önce AB’yi sonra ABD’yi eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2018 10:37

İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin, ülkesine dünyadaki konumunu tekrar tanımlama şansı verdiğini söyledi. Williamson, “Yüksekleri hedefleme konusunda artık serbestiz” dedi.

Haberin Devamı

WASHINGTON merkezli Atlantik Konseyi’nde konuşan Williamson, Brexit sürecinin küresel siyasette ‘Britanya döneminin’ tekrar başlamasına vesile olacağını ileri sürdü. Williamson, “Bazı noktalarda AB, vizyonumuzu sınırlıyordu ve ufka bakmamızdan bizi alıkoyuyordu, şimdi daha ileri gitmeye ve yüksekleri hedefleme konusunda artık serbestiz” diye konuştu.

Brexit sürecinin Avrupa’da savunma konusunda bazı endişelere yol açtığına ilişkin bir soruya yanıt veren Willamson, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının Avrupa’nın güvenliğini etkilemeyeceğini söyledi.

'ÜLKEMİ ASLA KÜÇÜMSEMEYİN'
İngiltere’nin savunma ve askeri güç bakımından dünyanın en güçlü ülkeleri arasındaki yerini koruduğuna vurgu yapan Bakan Williamson, “Lütfen, ülkemi asla ama asla küçümsemeyin” diyerek ABD yönetiminin Londra’nın savunma harcamaları konusundaki eleştirilerine üstü kapalı olarak yanıt verdi.
İngiltere’nin Bahreyn’den Hint Okyanusu’ndaki İngiliz adalarına, Kıbrıs’a ve Estonya’ya kadar birçok ülke ve bölgede askeri bulunduğunu hatırlatan Williamson, şöyle konuştu: “Dünyada ortaya çıkabilecek herhangi bir duruma derhal müdahale etmeye hazırız. Hazır olmak sadece bir şeydir. Birleşik Krallık, aynı zamanda bu konuda isteklidir de. Adım atmaya, başka önlemler sonuçsuz kaldığında askeri güç kullanmaya, başkalarının yapamadığı veya gidemediği bölgelerde operasyon yapmaya isteklidir.”
İngiliz Bakan, aynı zamanda ülkesinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’nin en büyük savunma teknolojileri tedarikçisi olduğunu da hatırlattı.

Haberin Devamı

MATTIS TEHDİT ETMİŞTİ
ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’yu önemsememesine üstü kapalı olarak yanıt veren Williamson, “NATO’dan sadece Avrupa ülkeleri faydalanmıyor. Beşinci madde, ilk kez 11 Eylül saldırısı sonrasında oylandı. Gördüğümüz kıyımdan sonra Büyük Britanya ve diğer NATO ülkeleri sizin yanınızda durdular” diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, İngiliz mevkidaşına bir mektup yollayarak İngiltere’nin daha çok savunma harcaması yapması gerektiğini ifade etmişti. Mattis, üstü kapalı olarak bu uyarısının yerine getirilmemesi durumunda ABD’nin, İngiltere yerine Fransa’yla işbirliğini genişleteceği tehdidinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!