SPD’deyi geçici olarak üçü yönetecek

Güncelleme Tarihi:

SPD’deyi geçici olarak üçü yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2019 12:07

SPD Yönetim Kurulu, istifa eden Andrea Nahles’in yerine üç ismi atadı. Genel Başkan Yardımcıları Malu Dreyer, Manuela Schwesig ve Thorsten Schaefer Gümbel, yapılacak genel kurula kadar SPD’yi birlikte yönetecek. SPD, 24 Haziran’da yapacağı toplantıyla genel kurul tarihini ve genel başkan adaylarını açıklayacak.

Haberin Devamı

SPD’nin Kreuzberg’deki genel merkezi Willy Brandt Binası’nda bu sabah erken saatlerinden itibaren kriz toplantıları yapıldı. Önce daraltılmış yönetim kurulu toplantısında, istifa eden Andrea Nahles’in yerine geçecek isimler belirlendi. Yaklaşık yarım saat süren toplantının ardından Genel Başkan Yardımcıları Malu Dreyer, Manuela Schwesig ve Thorsten Schaefer Gümbel’in parti genel başkanlığı görevini geçici olarak sürdürmesi için parti yönetimine önerilmesi kararı alındı. Bu toplantının ardından bir araya gelen SPD yönetimi ise bu üç ismi onayladı.

GEÇİŞ DÖNEMİNDE YÖNETECEĞİZ
Rheinland Pfalz Eyalet Başbakanı Malu Dreyer, Mecklenburg Vorpommern Eyalet Başbakanı Manuela Schwesig ve SPD Hessen Eyalet Teşkilat Başkanı ve Hessen Eyalet Meclis Grup Başkanı Thorsten Schaefer Gümbel, yeni genel başkan seçilene kadar parti genel başkanlık görevini ortaklaşa sürdürecek. Yönetim Kurulu toplantısından sonra basın mensuplarının karşısına geçen üç isim, parti genel başkanlık görevini ortaklaşa üstlendiklerini duyurdu. İlk sözü alan Dreyer, kendisi de dahil bu üç kişinin genel kurulda parti genel başkanlığı için aday olmayacağını açıkladı. Dreyer, parti genel başkan aday veya adayları ile genel kurul tarihinin 24 Haziran’da yapılacak parti toplantısında netleşeceğini söyledi. Dreyer’in belirttiği tarihte hükümette kalınıp kalınmayacağı da büyük olasılıkla netleşecek. Schwesig de “Biz partiyi bu geçiş döneminde bir sonraki parti genel kurulana kadar birlikte yöneteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

KURT BECK’TEN SONRA GELDİ
Asıl adı Maria Luise Anna Dreyer olan Malu Dreyer, 1961 yılında doğdu. 1994’ten beri üyesi olduğu SPD’nin önemli isimlerinden biri. Dreyer, Kurt Beck hükümetinde 2002-2013 yılları arasında kabinede yer aldı. Beck’in istifasıyla eyalet başbakanı seçildi. 2016 yılında yapılan seçimlerden zaferle çıkınca ikinci kez eyalet başbakanı oldu.

AİLE BAKANLIĞI YAPTI
Manuela Schwesig, SPD içinde Doğu Alman kökenli siyasetçilerin önde gelen ismi. 1974 doğumlu. 2003’te partiye üye oldu. 2008-2013 yılları arasında Mecklenburg Vorpommern eyalet hükümetinde Sosyal ve Sağlık Bakanı olarak sorumluluk üstlendi. 2013-2017 yıllarında Federal Aile Bakanı olarak kabinede yer aldı. 2017 yılından beri de Mecklenburg Vorpommern Eyalet Başbakanı olarak görevini sürdürüyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ADAYI OLDU
SPD Hessen Eyalet Teşkilatına 2009 yılından beri başkanlık yapan 49 yaşındaki Thorsten Schäfer Gümbel ise 2013-2018 yıllarında Hessen’de yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde partisinin başbakan adayı oldu. Hessen Eyalet Parlamentosu Eyalet Meclis Grup Başkanlığı görevini sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!