İkisi favori, dört seçenek var

Güncelleme Tarihi:

İkisi favori, dört seçenek var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 10:34

Almanya’da seçimlerden tarihi bir zafer kazanan Başbakan Merkel, tek başına iktidarı kıl payı kaçırdı. Merkel ya sosyal demokratlarla (SPD) ikinci kez büyük koalisyon kuracak, ya da Yeşiller’le yeni bir tarih yazacak. Ayrıca yeni hükümetle ilgili iki de zayıf olasılık mevcut.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Merkel, seçimlerden tam bir zaferle çıktı. Tek başına iktidarı, yüzde 0.5 gibi kıl payı farkla kaçırdı. Merkel’in eski koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) meclise giremedi. Bu yüzden seçmenden arka arkaya üçüncü kez hükümeti kurma görevini alan Merkel’in önünde iki koalisyon seçeneği var.

1) Birinci seçenek Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ikinci kez büyük koalisyonu kurmak. Nitekim ilk temas dün sağlandı. Merkel, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile temas kurduklarını açıkladı.

2) İkinci seçenek Yeşiller’le koalisyon... Eğer bu gerçekleşirse Merkel üç hükümette üç ayrı partiyle koalisyon kurmuş olacak.

BÜYÜK KOALİSYON
Seçim sonuçlarına bakıldığında seçmen daha çok büyük koalisyonu istiyor. SPD seçimlerden çok güçlü çıkan Merkel’le koalisyona pek sıcak bakmıyor. Ancak SPD, “Önce ülke, sonra parti gelir” sorumluluğundan kaçamayacak. Büyük koalisyon aynı zamanda Federal Konsey’den reform yasalarının geçebilmesi için de en avantajlı opsiyon olarak görülüyor. Federal Konsey’de büyük koalisyon mutlak çoğunluğa sahip değil ama Baden Württemberg eyaleti hariç Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve SPD tüm eyaletlerde hükümet başkanı. Bu durumda yasaların Federal konseyden geçmesi daha kolaylaşacak.

Haberin Devamı

Öte yandan iki parti arasında pek büyük farklar yok. Asgari ücret konusunda SPD yasa istiyor, Merkel ise sendika ve işyerleri arasında asgari ücretin belirlenmesinden yana. Kira artışlarının önlenmesi talebini ise Merkel zaten SPD’den ödünç almıştı.

ZAYIF AMA İKİ İHTİMAL DAHA VAR
BÜYÜK koalisyon ve siyah-yeşil koalisyon seçenekleri dışında zayıf da olsa iki ihtimal daha var...

Birinci ihtimal azınlık hükümeti... Merkel böyle bir hükümet kurabilir. Ama Merkel, bu seçeneği açıkça devre dışı bıraktı. Bunun çok zayıf bir hükümet olacağını söyledi ve seçmenlerin çok önemli sorunların çözümü için oy verdiğini ve bu sorumluluğu çok ciddiye alacaklarını söyledi.

KIRMIZI-YEŞİL-KIRMIZI
Bir başka seçenek de SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyonu... Üç parti mecliste mutlak çoğunluğa sahip. Fakat bu ihtimal çok zayıf görünüyor. SPD ve Yeşiller, pek çok kereler Sol Parti ile koalisyona kapalı olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Çifte vatandaşlık sorun çıkarabilir
BÜYÜK koalisyonda sorun vergi zammı ve çifte vatandaşlıkta yaşanacak. SPD, çifte vatandaşlık sözüyle kampanya yaptı. Burada Merkel nasıl bir taviz verecek, bilinmiyor. SPD, çok kazanandanz çok vergi alınmasını istiyor, Merkel ise vergi artışına tamamen karşı.

Siyah-Yeşil’de yasalar zor geçer
HIRISTİYAN Birlik ile Yeşiller’in ortak yanları var. Nükleer enerjiden doğal enerjiye geçişte ikisi arasındaki fark kalkmış bulunuyor. Silah ihracatı ve istihbaratların kontrolünde uzlaşmaları zor görünmüyor. Yeşillerle CDU/CSU arasında yine çifte vatandaşlık ve vergi artışında sorun yaşanacak. Siyah-Yeşil koalisyon, Federal Konsey için bir avantaj teşkil etmiyor. Böyle bir koalisyonda yasaların Federal Konsey’den geçmesi zor olacak.

Haberin Devamı

CSU şimdi ne yapacak
HER iki seçenekte de koalisyonun küçük ortağı, Merkel’in kardeş partisi CSU’nun otoyol ücreti büyük sorun yaratacak. CSU dışında Merkel de dahil tüm partiler otoyolların paralı olmasına karşı. Ancak CSU Başkanı Horst Seehofer, otoyol parasını koalisyon şartı olarak seçim kampanyası yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!