İki ‘Açık Mektup’

Güncelleme Tarihi:

İki ‘Açık Mektup’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2014 10:08

Haberin Devamı

HERKESE Seçim Hakkı Birliği adlı girişim bir açık mektup yayınladı.
Bu mektupta şunlar yer alıyor:
Berlin Eyalet Parlamentosu’na bu yasama döneminde Alman Anayasası’nda yabancılara en azından yerel düzeyde seçim hakkı verilmesinin yer alması için bir Eyaletler Meclisi girişimi başlatması çağrısında bulunuyoruz. Berlinlilerin yüzde 69’u yabancılara seçim hakkından yana.
25 Mayıs’ta Berlin’de Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Tempelhof Alanı (eski Havaalanına konut yapılması) ile ilgili referandum yapıldı. Seçim günü Berlin’de ve Almanya’da 3 farklı sınıf seçim hakkı açık olarak gün ışığına çıktı.
Alman vatandaşları her ikisi için de oy kullandı. AB ülkesi vatandaşları yalnız Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullandı. Diğer ülkelerden gelenler ise her ikisinde de oy kullanamadılar.
460 bin kişi Tempelhof Alanı referandumunda devre dışı kaldı. Buna Tempelhof Alanı bölgesinde yaşayan 160 bin kişi de dahil.
Berlin gibi günümüzde yaşayanların 1/3’ünün Alman pasaportu olmadığı bir kentte, seçen halk ile yaşayan halk arasında bu denli bir ayırım yapılması çok düşündürücüdür.
Berlin’de yaşayan, vergi ödeyen, çocuklarını büyüten, kent yaşamını birlikte şekillendiren bu insanların kendi yaşamlarını doğrudan etkileyen olaylarda söz sahibi olmalarına imkan kılınmaması demokrasilerdeki katılım ve hakkaniyet anlayışıyla bağdaşmamaktadır.

* * *

Forsa tarafından yapılan kamuoyu yoklaması, Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Berlinli seçmenlerin bile yüzde 59’unun yabancılara yerel seçim hakkı verilmesinden yana olduğunu ortaya koyuyor.
Bu oran Sol Partili seçmenlerde yüzde 81’i buluyor.
Evet, 35’e yakın organizasyon, politikacı ve aktivistten oluşan Herkese Seçim Hakkı Birliği bu haksızlığa isyan ediyor...
Hem de haklı olarak...
İkinci açık mektup yılların Berlinlisi bir Türk’ten.
Adı Aydın Akın.
1968 yılından beri Berlin’de yaşıyor.
2005 yılından beri aralarında Türklerin de bulunduğu yabancılara seçim hakkı verilmesi için yollarda.
Elinde bir megafon, ağzında bir düdük, göğsünde bir yerel seçim afişi bisikletin üzerinde Berlin sokaklarını dolaşıyor yıllardır.
Hem de durmak yorulmak bilmeden...
106 bin km’in üzerinde yol almış..
İşte Sevimli Bebek başlıklı mektubu...

* * *
Sevimli bebek!
Bizler gibi sen de büyüyecek, okuyacak ve ülkeyi idarede bir gün söz sahibi olacaksın!
Okuyacak, ve hayretle öğreneceksin ki, ülken Almanya’nın işine geldiğinde anayasayı bile süratle 1992’de yaptığı gibi değiştirdiğini ve biz Türkleri, Arapları ve Afrikalıları yasayla, diğer öncelikli (imtiyazlı) yabancılardan ayırdığını. Hayretle okuyacak ve öğreneceksin ki, imtiyazlı yabancıların yerel seçimlere 16 yaşında ve üç ay ikamet ile katıldığını ve biz vergi ödeyen Türklerin, Arapların ve Afrikalıların yarım asrı geçen ikametine, ülkede vergi ödemelerine rağmen yerel seçimlere katılamadıklarını, ilçelerinde söz sahibi olamadıklarını, başka bir deyişle, yaşadıkları ilçelerde reşit olmayan, vergi ödemeyen çocukların kararlarına uymak zorunda kaldıklarını...
Okuyacak, öğrenecek ve de 16 AB ülkesinde tüm yabancıların ayırım yapılmaksızın yerel seçimlere katıldıklarını...
Okuyacak ve öğreneceksin ki, ülkende Anayasa’nın çiğnenmekte, ayırımcılık yapılmakta....
Öğrenecek, üzülecek ve bu yapılanlardan utanacaksın...

* * *

Aydın Akın’ın mektubunda, Almanya’da çifte vatandaşlık ve aile birleşimi konularında da çifte standartlar uygulandığına dikkat çekilmekte...
“Sevimli bebek, sen de tüm bunları öğrenecek ve dedelerinin yaptıklarından utanacaksın” denilmekte...
Evet, işte iki açık mektup...
İşte iki açık ve haklı talep...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!