HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 00:00

HÜRDANIŞ sorularınızı cevaplıyor...

Haberin Devamı

Vatandaş kalıp emekli olabilir miyim
Celal Arslan - Almanya

ALMAN vatandaşlığından çıkmadan yurtdışı borçlanması yoluyla emekli olup olamayacağınız, Türk vatandaşı olarak yurtdışında çalıştığınız sigortalı gün sayısına bağlı. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2013 yılına kadar, 5 bin 750 gün sigortalı bir işte çalıştıysanız, bu süreyi SGK’ya borçlanmak suretiyle emekli olabilirsiniz. Türkiye’de 1994 yılında sigortalı olarak çalışmış olduğunuz üç ayı, yani 90 günü düşersek, borçlanmanız gereken eksik gün sayısı 5 bin 660 gün yapar. Bu ayın sonuna kadar başvurmanız halinde, ödemeniz gereken borç miktarı 72 bin 562 lira tutacaktır.

Eşinize hizmet tespiti yaptırın
Behram Kurt - Almanya

ALMANYA’da 1974’te sigortalı işe başladığınız için, Türkiye’de 3 bin 600 gün ve 58 yaş şartına göre emekli olabilirsiniz. Yaş şartını iki yıl önce doldurduğunuzdan, bu ayın sonuna kadar müracaat ederek 3 bin 600 gün için 46 bin 152 lira yatırmanız halinde, hemen emekli olma hakkını kazanabilirsiniz.
Türk vatandaşı olarak çalıştığınız 26 yılın 10 yılını (3 bin 600 gün) borçlanırken, bu sürenin 1974 ile 1984 yılları arasında olmasını tercih ederseniz, aylığınız bin 200 TL civarında bağlanacaktır.
Yurtdışı borçlanma başvurunuzu, ikamet adresinizin bulunduğu kentteki SGK İl Müdürlüğü’ne yapmalısınız. İkamet adresinizin, nüfus kütüğünün kayıtlı olduğu Rize’de bulunuyorsa, o zaman Rize SGK İl Müdürlüğü’ne başvurmalısınız. Borçlanma işleminizi başlatmadan, Türkiye’de 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde bizzat çalışarak, sigorta girişi yapmanız halinde, yurtdışı süreleriniz eski adıyla SSK’da değerlendirilir ve bu kurumda aylık almaya hak kazanırsınız, aksi takdirde sigorta girişiniz olmazsa, o zaman eski adıyla Bağ-Kur’dan emekli olursunuz.
GÜNLER TAMAMLANMALI
Eşiniz ise beş bin gün şartına tabi. Eşinizin gerek Avusturya’da gerekse Almanya’da sigortaya tabi çalıştığı süreler, yurtdışı borçlanması yoluyla emekli olması için yeterli. Ancak eksik sürenizin ne kadar olduğunu belirlemek için öncelikle eşinizin 1988 yılında kesin dönüş yaptığı Türkiye’de çalıştığı sürelerde sigorta primi yatırılıp yatırılmadığını tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için ilgili SGK İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak hizmet tespiti talebinde bulunabilirsiniz.
Eğer eşinizin sigortalı süresi çıkmazsa, beş bin günün tamamını, sigorta süresi çıkarsa, o zaman beş bin günü tamamlayacak şekilde yurtdışı borçlanması yapması gerekiyor. Beş bin gün için yatırmanız gereken borç miktarı 64 bin 100 lira tutuyor. Eşinizin dikkat etmesi gereken konu, Alman vatandaşlığına geçtiği 2000 yılından önceki sigortalı çalışma sürelerini borçlanmasıdır.

Haberin Devamı

Eksiğimi nasıl tamamlarım
Sadettin Özgen- Almanya

Haberin Devamı

TÜRKİYE’den 3 bin 600 gün şartına göre emekli olabilirsiniz. Ancak Türkiye ve Almanya’daki sigortaya tabi çalışmalarınız, gün şartını tamamlamaya yetmediğini yazmışsınız. Eksik günlerinizi tamamlamak için ya Türkiye’ye dönüp, eksik süre kadar sigortaya tabi bir işte çalışmalısınız veya bu süre kadar isteğe bağlı prim yatırmalısınız. SGK’nın size 152 lira tutarında aylık bağlaması, normal. Çünkü Almanya’da siz emeklilik talebinde bulunduğunuzda, bu talebiniz otomatikman Alman Emeklilik Sigortası tarafından SGK’ya iletilmiştir. SGK da, mevcut sigortalı sürenize göre size kısmi aylık bağlamış. Eksik sürelerinizi, yukarıda belirttiğim şekilde tamamlamanız halinde, kısmi aylığı tam aylığa dönüştürebilirsiniz. 2012’den bu yana biriktiğini söylediğiniz aylıkları, normalde bildirmiş olduğunuz banka hesabınıza yatmalı. Eğer aylıklarınız yatmazsa, dilekçeyle ilgili SGK İl Müdürlüğü’ne başvurup aylık durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Süreleriniz tam aylığa yetmiyor
Murat Tan- Almanya

TÜRKİYE’den emekli için 53 yaş ve 5 bin 600 gün şartlarına tabisiniz. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2002 yılından önceki beş yıllık sigortalı sürenizi ve 18 aylık askerlik sürenizi borçlansanız dahi, Türkiye’deki 472 günlük sigortalı çalışmışlığınızla birlikte toplam süreniz 2 bin 812 günü ancak buluyor. Bu süre tam aylık almanıza yetmeyecektir. Size bu sürenize istinaden en fazla cüzi bir kısmi aylık bağlanır.

İkisini birden borçlanmalısınız
İsmail Karakoç- Almanya

EMEKLİLİK için 49 yaş ve 5 bin 300 gün şartlarına tabisiniz. Gün şartını tamamlamak için, 18 aylık askerlik sürenizi de mutlaka borçlanmanızı öneriyorum. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2000 yılından önce Türk vatandaşlığında geçen 12 yıllık sigortalı sürenizi de, günlük 12.82 liradan olmak üzere toplam 55 bin 383 lira yatırmak suretiyle borçlanmanız halinde, askerlik borçlanması da dahil olmak üzere toplam süreniz 4 bin 860 günü olacaktır. Eksik olan 440 günü, yeniden Türk vatandaşlığına geçtiğiniz 30 Haziran 2014’ten bu yana geçen bir yıllık süreyi borçlanırsanız, geriye en fazla 80 günlük bir eksiğiniz kalır ki, bu da 2 ay 20 gün olan bu eksiğinizi, Türkiye’de sigortaya tabi bir işte çalışarak tamamlayıp, 49 yaşında emekli olmaya hak kazanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Türkiye’de 4 yıl çalıştım memuriyetim var
Miyase Ülker- Almanya

TÜRKİYE’de en son Emekli Sandığı’na tabi devlet memuru olarak hizmette bulunduğunuz için, yurtdışı süreleriniz de bu kurumda değerlendirilecektir, emeklilik şartlarınız da bu kurumun mevzuatının öngördüğü şekilde olacaktır. Tam aylık almak için 20 yılı tamamlayacak şekilde borçlanma yapmalısınız. Dört yıl memuriyetiniz olduğuna göre, eksik olan 16 yıl için yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. Ya da 15 yılı tamamlamak suretiyle 61 yaşında kısmi aylık almaya hak kazanabilirsiniz. Bu durumda eksik olan 11 yılı borçlanmalısınız.
1997 yılında yedi aylık sigortalı çalıştığınıza dair kayıtları ortaya çıkarabilirseniz, borçlanmanız gereken süreyi düşürebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!