HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 00:00

Haberin Devamı

Mavi kartlılar nasıl emekli olacak
Vesile Nar – Almanya

MAVİ Kart sahibi olan eski Türk vatandaşları, geçen yılın eylül ayından beri, yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları veya ev kadını olarak geçirdikleri sürelerini borçlanmak suretiyle Türkiye’den emekli olabiliyorlar.
Sizin de, yeterli sayıda sigortalı çalışmışlığınız varsa SGK’dan emekli olma imkanınız var. Bunun için hangi belgelerin gerektiğini öğrenmek istiyorsunuz.
Ya SGK’nın internet sitesinden veya bağlı olduğunuz başkonsolosluktaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’nden temin edebileceğiniz yurtdışı borçlanma talep başvuru formunun yanı sıra, sigortalı çalıştığınız süreleri gösteren hizmet cetveli (versicherungsverlauf) ile Türk vatandaşlığından çıkış tarihini gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneğinin dışında bir evraka gerek yok. Ev kadınıysanız, Almanya’da kaç yılından beri ikamet ettiğinizi gösteren konsolosluk tasdikli ikamet kayıt belgesi (meldebescheinigung), serbest meslek yapıyorsanız, çalıştığınız süreyi gewerbeanmeldung adındaki işletme ruhsat belgesini ibraz etmelisiniz.

Primlerimi yatırmadım
Ramazan Altuntaş – Almanya

ALMANYA’da 1999 yılında Alman vatandaşlığına geçmeden önce, gerek işçi olarak gerekse serbest meslek sahibi olarak 1986 ile 1999 yılları arasında toplam 13 yıla, yani 4 bin 680 güne yakın bir süre Türk vatandaşı olarak çalışmışlığınız var. Serbest çalıştığınız dönemde Alman Emeklilik Sigortası’na prim yatırmamış olmanız öne

HÜRDANIŞ
mli değil. Bu süreleri yine de sanki sigortalı süreymiş gibi borçlanabilirsiniz. Almanya’daki sigortalı işe başlama tarihiniz itibariyle 5 bin 300 gün ve 49 yaş şartına tabisiniz. Bu durumda yaklaşık 620 gün eksik süreniz var.
ATMANIZ GEREKEN ADIMLAR
Şimdi atmanız gereken adımları sıralayalım; Yukarıda saydığım emeklilik şartları, eski adıyla SSK’dan emekli olma durumunda geçerlidir. Bunun için bizzat Türkiye’ye gidip kısa bir süreyle sigortalı bir işte çalışarak SSK girişi yapmanız gerekiyor.
Ardından mevcut olan 4 bin 680 gününüzü, günlük 12.82 TL’den olmak üzere yaklaşık 60 bin TL yatırmak suretiyle borçlanmalısınız. Borçlanırken, Almanya’daki sigortalı sürelerinizi gösteren hizmet cetveli (versicherungsverlauf) ve serbest meslek yaptığınız süreleriniz içinse Gewerbeanmeldung (işletme ruhsatı) belgesini ibraz etmeniz gerekiyor.
Eksik sürenizi tamamlamak içinse, yaklaşık 620 gün kadar ya Türkiye’de sigortaya tabi bir işte çalışmalısınız veya ilerde kesin dönüş yaptıktan sonra isteğe bağlı prim yatırmalısınız.

Sigortamı karıştırmak istemiyorum
Metin Yavuz – Hildburghausen/Almanya

TÜRKİYE’deki sigortaya girişiniz itibariyle 46 yaş ve 5 bin 75 gün şartlarına tabisiniz. Türkiye’de sadece 77 gün çalışmanız var, 1999 yılında geldiğiniz Almanya’daki emeklilik sigortasını ise karıştırmak istemediğinizi belirtiyorsunuz. Ancak Alman sigortasındaki sürelerinizi borçlanmadığınız sürece Türkiye’den emekli olamazsınız. Çünkü Türkiye’deki süreleriniz emekli olmaya yetmiyor. Almanya’da ne kadar çalıştığınız bilmiyorum, ancak Türkiye’den emekli olmak için eksik olan 4 bin 998 gün için 30 Haziran 2015’e kadar başvurursanız, 64 bin 74 TL yatırmanız gerekir.

Bazen çalıştım bazen işsizdim
Levent Avcıoğlu – Belçika

GÖNDERMİŞ olduğunuz elektronik postada Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihi olarak 1 Temmuz 2012’yi yazmış, bir yıl sigortalı çalıştıktan sonra Belçika’ya gelip 12 yıldır bu ülkede bazen çalışıp, bazen de işsizlik parası aldığınızı belirtmişsiniz. Ama öncelikle Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihiniz konusunda bir yazım hatasının olduğunu düşünerek, bunun 1 Temmuz 2002 tarihi olduğundan hareketle sorunuzu yanıtlamaya çalışacağım. Buna göre, 25 yıl sigortalılık süresi, 60 yaş ve 7 bin gün şartlarına tabisiniz.
ARALAR NE OLACAK?
Belçika’da sigortalı sürelerinizin yanı sıra, çalışma arasındaki işsizlik sürelerinizi de borçlanabilirsiniz. Genel kural olarak sigortalı çalışmadan sonra en fazla bir yıla kadar olan işsizlik süresi borçlanabiliyor. Ancak, diyelim ki iki yıl çalıştınız bir yıl işsiz kaldınız, sonra tekrar bir yıl çalışıp bir yıl işsiz kalmanız halinde, farklı zamanlara denk geldiği için ve arada sigortalı çalışmanız da olduğu için, her iki işsizlik süresini de borçlanabilirsiniz.
Size tavsiyem, Belçika Emeklilik Sigortası’ndan temin edebileceğiniz hizmet cetvelini inceleyip, borçlanabileceğiniz çalışma ve işsizlik sürelerinizi tespit etmenizdir. Yukarıda saydığım kriterler çerçevesinde tespit edeceğiniz süreleri, 30 Haziran tarihine kadar günlük 12.82 TL’den borçlanabilirsiniz. Eksik sürenizi de, ileriki aşamada, bu süre kadar çalıştıktan sonra, borçlanabilirsiniz.

Danimarka’daki sayılmıyor
İsa Üret – Danimarka

29 Eylül 2014 tarihli ve 2014/27 sayılı genelge uyarınca, Danimarka, sigortalı iş başlangıç tarihi Türkiye tarafından sigorta başlangıcı olarak sayılmayan ülkeler arasında yer alıyor. Dolaysıyla sizin Türkiye’deki sigorta başlangıç tarihiniz, borçlandığınız günler karşılığında size tahakkuk ettirilen borcu ödediğiniz tarihten itibaren, borçlandığınız gün sayısı kadar geri gidilerek tespit edilir.
Danimarka’da Türk vatandaşı olarak 1987 ile 2001 yılları arasında çalıştığınıza göre, borçlanabileceğiniz süre toplam 14 yıl (5 bin 40 gün). Bu günlerinizin karşılığındaki toplam 64 bin 612 TL tutarındaki ödemeyi bu yıl yaparsanız, sigorta girişiniz 2000 yılı olarak tespit edilir ki, buna göre 25 yıl sigortalılık süresi, 60 yaş ve 7 bin gün şartlarına tabi olursunuz. Tam aylık almak için 2 bin gün eksiğiniz var. Sürenizi tamamlamazsanız, ancak kısmi aylık bağlanır.
Geçen yılın aralık ayında Türkiye’de beş gün sigortaya tabi bir işte çalıştığınıza göre, yurtdışındaki süreleriniz 4/a sigorta kolunda, yani eski adıyla SSK’da dikkate alınacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!