Hem silah verecek hem de kullanmasını öğretecek

Güncelleme Tarihi:

Hem silah verecek hem de kullanmasını öğretecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 15:03

Almanya, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne geçen aylarda verdiği silah ve askeri araç-gereç desteğini genişletmek için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Hükümetin hazırladığı tezkereye göre 100 Alman muharip asker 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Peşmergelerin eğitimi için Kuzey Irak’a gönderilecek. Bakanlar Kurulu’nun 17 Aralık tarihindeki toplantısında detaylı biçimde ele alınarak karara bağlanacak tezkere Federal Meclis'in onayına sunulacak.

Terör örgütü IŞİD’le mücadeleyi gerekçe göstererek Iraklı Peşmergelere silah ve askeri teçhizat gönderen Alman hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) verdiği desteği daha da genişletmek amacıyla bölgeye Peşmergelerin eğitimi için 100 muharip Alman askeri gönderecek.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU)/ Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan hükümet Federal Meclise askeri sevkiyat için tezkere sunacak. İlk birliklerin 1 Ocak 2015’den itibaren bölgeye gönderilmeleri öngörülüyor.

İlgili tezkerenin Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen (CDU) başkanlığında Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD), Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ve Federal Adalet Bakanı Heiko Maas tarafından koordine edilmesi bekleniyor.

Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO kararları olmadan bir ülkeye asker göndermenin Anayasa ihlali olup olmadığı konusunu değerlendirdikleri öğrenildi. Görüşmelerin içerikleri hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Fakat Federal Anayasa Mahkemesi’nin 1994 yılında verdiği hükme göre Alman Ordusu’nun (Bundeswehr) yurtdışındaki operasyonlara katılma hakkı ancak “birlik oluşturan karşılıklı sistemlerin güvenliğinin ihlali” ile mümkün olabiliyor. Terör örgütü IŞID’e karşı ABD başkanlığında oluşturulan “gönüllüler koalisyonu”nun ilgili hüküm dâhilinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini ise Federal Adalet Bakanlığı’nın savunması belirleyecek.

Peşmergelere askeri yardımı öngören ilgili tezkere metninin ise Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanacak Federal Bakanlar Kurulu’nun 17 Aralık tarihinde yapacağı toplantıda detaylı biçimde ele alınarak karara bağlanacağından hareket ediliyor.

SİLAH EĞİTİMİ DEĞİL MAYIN TEMİZLEME” İDDİASI

Bu arada geçtiğimiz aylarda Peşmergelere silah ve askeri teçhizat gönderen Alman hükümeti ilgili silahların kullanımı konusunda da Alman ordusunu görevlendirerek Peşmerge’ye eğitim verilmesini sağlamıştı. Şimdi ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin talebi üzerine Peşmerge’ye verilen eğitim desteğinin daha da genişletilmesine yeşil ışık yaktı.

Parlamento’nun onayını almasına kesin gözü ile bakılan tezkerenin meclisten geçmesi sonrası Alman ordu birlikleri silah eğitimini bölgede daha da genişletecek. Der Spiegel dergisi ise Alman askerlerinin Erbil’de konuşlandırılacağını ve Kürt askerlerine savaş eğitimi değil mayın arama, temizleme ve imha etme eğitimi verileceği iddiasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!