‘Hayır’ demiyorsa organ bağışçısı sayılsın

Güncelleme Tarihi:

‘Hayır’ demiyorsa organ bağışçısı sayılsın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 13:47

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, açığı kapatmak için beyana bağlı organ bağışı uygulamasını kaldırmak istiyor. Bağış yapmak istemeyenlere beyanda bulunmasını şartı getirmek isteyen Spahn, “Kim ki hayır demiyorsa o organ bağışçısı olacak” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da organ bağışlayanların sayısı geçen yıl 797’de kaldı. Sayıyı az bulan Sağlık Bakanı Bakan Spahn, şöyle dedi: “Organ bağışçı sayısını artırmak için uzun yıllardır çaba harcanıyor. Ancak başarı sağlanamadı. Otomatik olarak bağış yapılmasını sağlamak gerekir. Kişi hayır demedikçe organ bağışçısı olarak kabul edilmeli. Bu konuyu Federal Meclis’e getirip tartışmak lazım. Herkes hayır deme hakkına sahip olacak. Ancak organ bağışı konusunda istenilen seviyeye böyle ulaşabiliriz. Bu tartışmayı partiler üstü yapmak gerekir. Ben bu tartışmayı organize etmek isterim. Mecliste konuyla ilgili sorusu olan tüm milletvekillerine bakanlık personeli yardımcı olacak.”

MERKEL DE AÇIKLASIN
Başbakan Merkel'in organ bağışıyla ilgili tutumunun ne olacağını bilemediğini belirten Bakan “Başbakanın ne düşündüğünü ben de çok merak ediyorum. Eğer başbakan bu tartışmaya dahil olursa çok sevinirim” dedi.
Almanya’da organ nakli bekleyen yaklaşık 10 bin hasta var. Ancak geçen yıl bağışçı sayısı 797’de kaldı. Böbrek ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ilk sırada yer alıyor. Geçen yıl gerçekleşen organ nakli sayısı ise ikin 765.

BAKMADAN GEÇME!