‘Göçmen kökenli’ rahatsız mı ediyor

Güncelleme Tarihi:

‘Göçmen kökenli’ rahatsız mı ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 09:58

Suç olayları, aşırı İslamcı ya da sosyal yardım gibi olumsuz haberlerde, medyanın insanların etnik ve dini kökenini yazması doğru mu?

Haberin Devamı

Örnek: Türk karısını bıçakladı. Berlin’de suç işleyenlerin yüzde 34.8’i, Hartz IV işsizlik yardımı alanların yüzde 24.6’sı yabancı... Almanlarda işsizlik yardımı alanların oranı ise yüzde 7.5. Bu tarz Almanca gazete başlıkları toplumda yabancılara, özellikle Türk ve Müslümanlara karşı önyargıları körüklemiyor mu?..

* * *

Almanya Türk Toplumu, Berlin’de Alman basın mensuplarıyla bu konu üzerine bir panel düzenledi. Panele çok sayıda Berlin doğumlu Türk genci katıldı ve çok ilginç görüşler getirdiler: “Biz 3. ve 4. kuşaktır buradayız. Bize niçin halen göçmen kökenli deniyor. Göçmen kökenli diye tarif edilmemek için kaç kuşak daha geçmesi lazım? Babası Alman, annesi Türk bir gençle konuştum. Ben Almanya’da yetiştim, Alman kültürünü aldım. Ben Almanım. Göçmen kökenli de ne?”

* * *

Kiel kentinde yaşanan bir olay gündeme getirildi. Bir Alman anne, kavurucu sıcağın altında bebeğini arabada bırakıp alışverişe gidiyor. Gazete haberlerinde annenin Alman olduğuna vurgu yapılmıyor. Ama anne göçmen kökenli olunca, en başta kökeni yazıyor. Haberde zanlının Türk kökenli ya da aşırı İslamcı olduğuna vurgu yapılınca, o zaman toplum bana suçlu gözüyle bakıyor. Toplum genellikle ayrım yapmıyor. İşin kolayına kaçıyor. Hemen peşin yargı veriyor: Yabancılar çok suç işliyor.
Peki gençler bu tepkilerinde haksızlar mı?

* * *

Panelde Focus dergisi yazarı Michael Klonovsky ise kökene vurgu yapılmasını savundu: Berlin’de suç işleyenlerin yüzde 34.8’i, Hartz IV işsizlik yardımı alanların yüzde 24.6’sı yabancı. Bu bir olgu. Bu olguyu belirtmek gerekir. Birileri bu olguyu olumsuz kullanacak diye gazeteciliğe sansür koyamazsınız. Peki Focus yazarı haksız mı?
Yoksa biz mi biraz alınganız?
Türk karısını bıçakladı, veya aşırı İslamcı deyince, niye üzerimize alınıyoruz? Katille ya da aşırı İslamcıyla etnik ya da dini köken dışında hiçbir bağımız yok.

* * *

Şimdi tersi bir örneği, Tuğçe Albayrak olayını alalım. Tuğçe, iki Alman kızı tacizden kurtarmak isterken, kendi kurban gitti. Tuğçe’nin Türk kökenli olduğuna vurgu yapılmasından hiç şüphesiz gurur duyduk. O zaman şöyle diyemeyiz: Olumlu olunca, kökeni yazılsın, olumsuz olunca yazılmasın.
Bertelsmann Vakfı bir araştırma yaptı. Almanların yüzde 51’i İslam’ı tehdit olarak görüyor. Forsa araştırmasına göre Almanların yüzde 52’si İslam’ı Almanya’ya ait görmüyor. Bu da bir araştırma sonucu. Bunu yazmamak yanlış olmaz mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!