Gençleri Türkiye’ye bağlayamazsak, miraslarını satıp paralarını yurt dışına götürebilirler

Güncelleme Tarihi:

Gençleri Türkiye’ye bağlayamazsak, miraslarını satıp paralarını yurt dışına götürebilirler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2018 12:11

Hollanda Türkiye Ticaret Odası (HTTO) Başkanı Ethem Emre, devlet denetiminde oluşturulacak bir yatırım fonu aracılığıyla, Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin Türkiye’ye götüreceği dövizlerin ekonomiye 100 milyar euro kaynak sağlayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

HTTO Başkanı Emre, Türkiye ekonomisine doğrudan yabancı sermaye girişinin artırılmasının teşvik edilmesinin yanı sıra, Hollanda ve Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin Türkiye’ye yatırım yapmaları için devlet denetiminde bir fon oluşturulmasını önerdi.

Avrupa genelinde yaşayan 6 milyon Türk asıllı vatandaşa cazip bir yatırım fonu sunulduğunda Türkiye ekonomisine 100 milyar euroya kadar kaynak sağlanabileceğini öngören Emre şu değerlendirmeleri yaptı:
“Eğer Hollanda ve Avrupa genelinde yaşamakta olan 6 milyon insanımız ve 100 bine yakın işletme sahibimiz için böyle güvenli bir yatırım kanalı oluşturulursa, Türkiye ekonomisine 100 milyar euroya kadar kaynak aktarımı sağlanabilir.”

DEVLET GARANTİLİ OLMALI
“Fakat böyle bir yatırım fonunda devletin devreye girip garantör olması lazım. Zamanında Avrupa’daki Türk asıllı vatandaşlardan denetimsizce toplanan paralarla kurulan şirketler sonradan battı ya da hortumlandı ve gurbetçiler çok mağdur edildi. O zaman devlet kontrol yoktu ve çok büyük paralar toplandı ve iflaslar gerçekleşti.
Bir daha böyle mağduriyetler olmasın diye bu yatırımların devlet eliyle ve devlet garantili -ya mevcut yatırım fonları kanalıyla ya da yeni bir yatırım fonu aracılığıyla koruyucu tedbirler altında yönetilmesi gerekir.”

Haberin Devamı

RİSK DE ORTADAN KALKAR
“Avrupa’daki insanlar hala Türkiye’ye çok bağlı yaşıyor ve Türkiye siyasetiyle yakından ilgililer. Böyle bir girişim ve sonucundaki yatırımlarla Avrupa’da yaşayan gelecek nesilleri de ülke ekonomisine bağlayabiliriz.
Avrupa’da yaşayan yeni nesil gençler de bu gibi yatırımlarla Türkiye’ye bağlanmış olur. Aksi takdirde bu gençlerin gelecekte miraslarını satıp paralarını yurt dışına aktarma riski de var. Fakat böyle bir fon oluşturulursa bu risk de ortadan kalkar.”

HTTO OLARAK DESTEK SAĞLARIZ
“Oluşturulacak fonda yatırımcılar kar paylaşımı ve katılım payı gibi getiri elde etmeli.
Öte yandan güvenli ve şeffaf bir yönetim için bu fonun yönetiminde Avrupa’dan da insanlar olmalı.
Devlet kurumları böyle bir fonun kurulmasına öncülük ederse, biz de HTTO olarak Avrupa’da bu fonun yatırım toplamasına destek sağlar, kanalları açarız.
81 ilin yatırım haritasını çıkartıyoruz. Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklere, kendi bölgelerine yatırım yapmalarını teşvik etmek ve üçüncü ve dördüncü nesillerin mirastan kalan mal varlıklarının bölge ekonomilerine kazandırılmasına rehber olmak amacıyla yapılıyor bu çalışma.
Devletin kalkınma ajansları, ticaret ve sanayi odaları ve mevcut yatırım fonları da Hollanda ve Avrupa’da yaşayan Türk asıllı vatandaşların Türkiye’de yapacakları yatırımları güvence altına alabilir.”

BAKMADAN GEÇME!