Gauck: Adaletin yolu hukuk devleti olmaktan geçer

Güncelleme Tarihi:

Gauck: Adaletin yolu hukuk devleti olmaktan geçer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 13:10

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck totaliter baskıcı rejimlerin insan hak ve özgürlüklerini ayaklar altına aldığını belirterek, “Adaletin sembolünün bir terazi olması da tesadüfi değildir. Adalette hedef, farklılıkların ve menfaatlerin adilce denkleştirilmesidir. Bu da iç barışın koşuludur.” dedi.

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Adalet istediği, gerek aileler gerekse büyük topluluklar için olsun, insanların temel ihtiyaçlarındandır. Adaletin sembolünün bir terazi olması da tesadüfi değildir. Adalette hedef, farklılıkların ve menfaatlerin adilce denkleştirilmesidir. Bu ise iç barışın koşuludur.” dedi.

Doğu Almanya’nın SED komünist rejim geçmişini aydınlatma amacıyla kurulan Stiftung Aufarbeitung Vakfı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Gauck, totaliter bir devletin bıraktığı enkazın toplumda halen yaşandığını söyledi.

Joachim Gauck, “Adalet istiyorduk, hukuk devleti aldık.” sözüne atıfta bulunarak demokratik özgürlükler mesajı verdi.

“Hukuk ve adalet, vatandaşların kendilerini öz vatanlarında ve devlet tarafından kucaklanmış hissetmelerini belirler.” diyen Cumhurbaşkanı Gauck, diktatörlüklerde ise devletin kendi vatandaşına baskılar yaparak kişisel özgürlüklere yaşam hakkı tanımadığını söyledi.

Demokrasinin vatandaşlar tarafından şekillendirilmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Gauck, “Doğu Almanya’nın hukuk tanımaz rejiminde yapılan zulümlerin rejim görevlileri bazında ispatlanamamasından” ise yakındı.

Totaliter doğu Almanya rejiminde görevli ve hakkında dava açılan 100 bin kişiden sadece 133’ünün ceza aldığını kaydetti. Gauck, iki Almanya’nın birleşmesi sonrası özgürlüklerine kavuşan doğu Almanya vatandaşlarının kendilerine baskılar kuran rejim yanlılarının ceza almamaları karşısında hayal kırıklıkları yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

“HUKUK DEVLETİ KİMSEYE BOYUN EĞMEZ”

Açıklamalarının devamında “Açık biçimde cereyan eden adaletsizlikler savunulamaz.” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Hukuk devleti ancak kendi ilke ve kurallarına bağlı kaldığı ve herkese de eşit muamele ettiği sürece kuvvetli olur. Hukuk devleti kimseye boğun eğmediği takdirde güçlüdür. Ancak bu şekilde hukuk güvenliği başarılabilir.” dedi.

Diktatörlükle mücadelenin ancak adaletin tesisi ile yapılabileceğinin altını çizen Gauck, baskı rejimi ile ilgili açılan arşivlere dikkat çekti ve ekledi: “Adalete başka biçimlerde de ulaşılabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!