Federal Meclis’ten hükümete iki onay

Güncelleme Tarihi:

Federal Meclis’ten hükümete iki onay
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 18:25

Almanya Federal Meclisi’nde dün yapılan oylamada hükümete iki konuda onay çıktı. Meclis, 372 ‘Evet’ oyuyla hükümetin BM’nin Küresel Göç Sözleşmesine imza atmasına yetki verirken, federal bütçeden eğitime pay ayrılmasının da yolu açıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon hükümeti, BM Küresel Göç Sözleşmesinin yoğun tartışma yaratması üzerine Federal Meclis’e önerge sundu. Önergede, sözleşmenin göçü artırmayı değil, sınırlamayı hedeflediği belirtildi ve Almanya’nın çıkarına olduğu vurgulandı. Başbakan Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sözleşmeyle ilgili bilgi verdi. Maas, sözleşmeyle ne Almanya’nın ulusal egemenliğinin kısıtlanacağını ne de bir başka yere devredildiğini vurguladı. Konuşmaların ardından yapılan oylamadan, 153 ‘Hayır’, 372 ‘Evet’, 141 ‘çekimser’ oy çıktı. Böylece Federal Meclis, hükümetin BM Küresel Göç Sözleşmlesi’ni onaylaması için yetki vermiş oldu. Önergede ayrıca, sözleşmenin, Almanya’nın kendi göç politikasını belirleme hakkını olumsuz etkilememesi yönünde güvence istendi.

Haberin Devamı

EĞİTİME KATKININ YOLU AÇILDI
Dün yapılan oylamada ayrıca federal bütçeden eğitime pay ayrılmasının yolu da açıldı. Almanya’da şimdiye kadar federal bütçeden eğitime pay ayrılmasını anayasanın ilgili maddesi engelliyordu. Oylamayla bu engel de ortadan kalktı. Oylamaya, AfD hariç mecliste grubu bulunan tüm partiler destek çıktı. 670 milletvekilinden 580’i değişiklik yönünde oy kullandı. 87 milletvekili karşı oy verirken, üç milletvekili de çekimser kaldı. Değişikliğin yürürlüğe girmesi için şimdi Eyaletler Meclisi’nin de onayı gerekiyor. Eyaletler Meclisi’nin üçte ikisinin lehte oy kullanması gerekecek. Değişiklikle birlikte eğitim için federal bütçeden önümüzdeki ilk üç yıl için 3.5 milyar euro kullanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!