En düşük saat ücreti 8.50 Euro olacak

Güncelleme Tarihi:

En düşük saat ücreti 8.50 Euro olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 10:28

Almanya’da 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girecek bir değişiklikler vatandaşın cebinizi kısmen rahatlatacak. Asgari ücret uygulamasıyla birlikte özellikle düşük ücretli işlerde çalışanların yüzü gülecek. Hartz IV, emeklilik sigortası primi ve vergi gibi konularda yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek yenilikler şöyle olacak:

Haberin Devamı

Emeklilik Sigortası: Emeklilik Sigortası konusunda hem çalışan kesimin hem de emeklilerin yüzü gülecek. Çalışanlardan kesilen emeklilik primi oranı yeni yıldan itibaren yüzde 18.9’dan yüzde 18.7’ye düşecek. 2018 yılına kadar üç yıl boyunca emeklilik prim kesintisinde değişiklik olmayacak. Almanya’da 20 milyon emeklinin aylığına 1 Ocak 2015’te zam yapılacak. Geriye dönük uygulanacak zan oranları zam oranları ilk bahar aylarında kesinleşecek. Zam oranının emeklilerin yaşadığı doğu veya batı eyaletine bağlı olarak yüzde 1 ile yüzde 2 oranında değişmesi bekleniyor. Böylelikle emekli aylıklarına yapılan zammın, enflasyon oranının üzerinde olmasının beklendiği açıklandı.

Emeklilik priminde muafiyet sınırları: Kazancı yüksek olan kişilerden yapılan emeklilik prim kesintisi ise artacak. Bunun nedeni ise, prim oranı hesabında dikkate alınan gelir miktarındaki üst sınırda yapılan değişiklik. Buna göre, daha önce batı eyaletlerde aylık geliri 5 bin 950 Euro ve üzerinde olanlar emeklilik prim kesintisinden muaf tutulurken, bu sınır 6 bin 50 Euro’ya yükseltilecek. Doğu eyaletlerinde ise prim muafiyetinden yararlanmak için baz alınan aylık gelir sınırı 5 binden 5 bin 200 Euro’ya çıkacak.

Sağlık sigortası: Yasal Sağlık ve Bakım Sigortası için yapılan prim kesintisinden muaf olmak için aranan gelir sınırlarında değişiklik söz konusu. Buna göre yasal sigortadaki mecburi üyelik için aranan üst gelir sınırı aylık 4 bin 50’den 4 bin 125 Euro’ya yükselecek. Bu şu anlama geliyor; yılda 49 bin 500 Euro’nun üzerinde kazancı olanlar, yasal sağlık sigortasında mecburi üyelikten isteğe bağlı üyeliğe geçiş yapabilecekler.

Bu arada yılbaşından itibaren yasal sağlık sigortasına yapılan prim kesintisi oranı da düşecek. Alınan karar uyarınca, sağlık sigorta prim oranı yüzde 15.5’ten yüzde 14.6’ya düşecek. Bu primin yarısı işveren karşılarken, yarısı da çalışanın aylığından kesilecek. Ayrıca sağlık sigortaların çalışanlardan yaptığı yüzde 0.9’luk ek kesintiyi kaldırılacak. Bunun yerine, tedavi ve ilaç giderlerini karşılamak için sağlık kasaları üyelerin gelirlerine göre ek kesinti yapabilecek. Ancak sigorta üyelerinin çokluğu gözönünde tutulursa, kişi başına düşecek ek prim miktarının çok cüzi olması bekleniyor.

Asgari ücret: Almanya genelinde asgari saat ücretinin 8.50 Euro olmasını öngören uygulama, 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girecek. Haftada 40 saat çalışan bir kişinin bundan böyle aylık brüt aylığı en az bin 473 Euro olacak. Uzun tartışmalardan sonra kararlaştırılan asgari ücret uygulaması, özellikle kazancın düşük olduğu sektörde çalışan 3.7 milyon insanın cebine daha fazla para girmesini sağlayacak. Bu uygulamanın bazı istisnaları da var tabii ki. Uzun süredir işsiz olanların çalışma piyasasına kazandırmak için, bu kişilerin altı ay süreyle asgari ücret uygulamasının dışında tutulabileceği açıklandı. Ayrıca meslek diploması olmayıp 18 yaşın altında olan çalışanların yanı sıra, meslek eğitimi yapanlar ile meslek eğitimi sırasında üç ayı geçmeyen mecburi staj yapan öğrenciler de asgari ücrete kapsamının dışında tutulacak.

Bakım sektöründe çalışanlar için de 1 Ocak 2015’ten itibaren asgari saat ücreti Almanya’nın batı eyaletlerinde 9.40 Euro, doğu eyaletlerinde ise 8.65 Euro olarak uygulanacak. Bu sektördeki asgari ücret miktarı, 2017 yılına kadar kademeli olarak artacak.

Mesleki hastalıklar: Almanya’da önümüzdeki yıldan itibaren Almancası “Weisser Hautkrebs“ olan beyaz cilt kanseri ve türevleri de mesleki hastalık olarak kabul edilecek, tedavisi için yapılan sağlık harcamaları yasal kaza sigortaları tarafından karşılanacak.
Rehabilitasyon hizmetleri: Federal Hükümet, rehabilitasyon amaçlı hizmet veren sağlık kuruluşlarına vergi kolaylığı getiriyor. Yatılı olmayan hastalara yönelik günübirlik tedavi imkanı sunan rehabilitasyon merkezleri de yeni yıldan itibaren kurumlar vergisinden muaf tutularak hastanelerle aynı statüye sahip olacaklar.

Hartz IV: Halk arasında Hartz IV olarak bilinen sosyal yardım miktarları 1 Ocak’tan itibaren yüzde 2 artacak. Buna göre, bekarlara yapılan yardım ödemesi 8 Euro artırılarak 399 Euro seviyesine çıkacak.

En düşük saat ücreti 8.50 Euro olacak


Eksik sürenizi tamamlamadan emekli olamazsınız
(Zihni Çalışkan – Almanya)

ALMANYA’da meslek eğimine başladığınız 1990 ile Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 1999 yılı arasında geçen 9 yılı (3 bin 240 gün) yurtdışı borçlanma kapsamında SGK’ya borçlanabilirsiniz. Bunun için yıl sonuna kadar başvursaydınız 39 bin 204 TL yatırmanız gerekirdi. Bu miktar önümüzdeki yıldan itibaren gün başına yaklaşı 50 kuruş artacaktır.
Almanya’daki sigorta başlangıcınız dikkate alındığında, Türkiye’den emekli olmak için 52 yaş ve 5 bin 525 gün şartlarına tabi olursunuz. Buna göre, 2 bin 285 gününüz eksik kalacak. Bu süreyi ya Türkiye’de çalışmak, isteğe bağlı prim yatırmak veya ilerde Türk vatandaşlığına geçtikten sonra bu süre kadar yurtdışında çalışıp ikinci bir borçlanma yapmak suretiyle tamamlayabilirsiniz.
Eşinizin 1993’teki sigorta başlangıcına göre SSK’dan emekli olmak için 50 yaş ve 5 bin 675 gün şartlarına tabi. Ancak 1996 ile 2006 yılları arasındaki 3 bin 610 gününü Bağ-Kur’a borçlandığınıza göre, eksik süreniz 2 bin 37 gün yapıyor. Bunun için yatıracağınız borç miktarı 24 bin 650 TL yapar.
Türkiye’ye izine gittiğinizde eşiniz 4/a sigorta koluna tabi bir işte çalışırsa, yurtdışındaki 2006 ile 2011 yılları arasındaki 5 yıl 7 ay 7 günlük ev kadınlığı süresini SSK’ya borçlanmak suretiyle, bu kurumdan 50 yaşını dolduracağı Ocak 2023’te emekli aylığı almaya hak kazanır. SSK yerine Bağ-Kur’dan emekli olmasını istiyorsanız, eşinizin 5 bin 400 günü tamamlayacak şekilde borçlanma yapıp 56 yaşının dolmasını beklemesi gerekir.

Haberin Devamı

Avusturya vatandaşı olarak çalıştığınız süreyi borçlanamazsınız
(Mercan Aslan – Avusturya)

AVUSTURYA’daki iş başlangıcınıza göre, Türkiye’de 46 yaş ve 5075 gün emekilik şartlarına tabisiniz. Gerek Avusturya’daki 20, gerekse 2002 yılında göç ettiğiniz Almanya’daki sigortaya tabi 10 yıllık çalışma süreniz, Türkiye’den emekli olmanız için fazlasıyla yetiyor.
Mavi Kart sahibi olarak siz de artık 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni Torba Yasa kapsamında yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunabilirsiniz. Tabii burada önemli olan, Avusturya vatandaşlığını aldığınız tarih. Çünkü bu tarihten sonraki sigortalı süreleriniz yurtdışı borçlanmada dikkate alınmaz.
Borçlanma başvurusunu hemen yapabilirsiniz. Artık işlemleriniz 2015 yılında olacağı için, yılbaşından sonra geçerli olacak yeni günlük miktar üzerinden size bir borç tahakkuk ettirilecek. Borçlanma işleminden önce size, bir ara Türkiye’ye gidip sigortaya tabi bir işte çalışarak sigorta girişi yapmanızı öneriyorum. Böylelikle yurtdışındaki süreleriniz eski adıyla SSK’da kaydedilir ve cevabımın girişinde belirtmiş olduğun emeklilik şartları geçerli olur. 5.075 gün için önümüzdeki yıl yaklaşık 64 bin TL yatırmanız gerekecektir.

Haberin Devamı


Aylık tahsisinde engel çıkarırlar mı
(Ziya Kurt – Hamburg/Almanya)

EĞER siz Almanya’da tekrar serbest meslek sahibi olarak çalışmaya başladıktan sonra Türkiye’den bağlanmış olan emekli aylığınızı durdurup, şimde de kendi nam ve hesabınıza çalışmayı sonlandırdıysanız, aylığınızı yeniden sorunsuz bir şekilde bağlatabilirsiniz. Kimse size engel çıkarmaz. Aylık tahsisi için bir avukat tutmanıza da gerek yok. Türkiye’deki ikamet adresinizin bulunduğu ildeki SGK İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe yazmanız, ekinde de Hamburg’da işi bıraktığınızı veya devrettiğinize ilişkin ‘Gewerbeamt’tan alacağınız konsolosluk tasdikli belgeyle ibraz etmeniz yeterli olacaktır. Dilekçenin işleme konulduğu tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığınız yeniden bağlanacaktır.

SSK’dan daha ucuza ve erkenden emekli olma şansınız var
(Ünal Kılıç – Grunbach/Almanya)

ALMANYA’ya gelmeden önce Türkiye’de 2 yıl öğretmenlik yaptığınız için, yurtdışındaki süreleriniz Emekli Sandığı’nda değerlendirilecektir. Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için 25 fiili hizmetle hemen, ya da 15 fiili hizmet yılıyla 61 yaşında emeklilik hakkını elde edebilirsiniz.
Daha önce 1977-1978 yılları arasında Başbakanlık Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde 8 ay memur olarak çalıştığınız süre de dikkate alınırsa, toplam 2 yıl 8 ay hizmetiniz (960 gün) var demektir. 15 yılı tamamlayacak şekilde borçlanırsanız, 61 yaşını dolduracağınız 20 Eylül 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bunun için 12 yıl 4 ay, yani 4 bin 440 gün karşılığında yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’dan farklı olarak, günlük borçlanma miktarı hesaplanırken iştirakçinin bıraktığı derece ve kademeye göre yurtdışındaki sürelerinin intibak edilmesi suretiyle belirleniyor. Günlük borçlanma miktarının en az 18 TL olduğundan hareket edersek ödemeniz gereken borç miktarı 79 bin 920 TL tutar. Daha az para ödeyerek ve daha erken yaşta emekli olmak istiyorsanız, 4/a sigorta koluna tabi bir işte çalışarak sigorta girişi yapmalısınız. O zaman 5 bin günü tamamlama şartıyla hemen emekli olabilirsiniz. Ödemeniz gereken borç miktarı da yaklaşık 50 bin TL (eksik olan 4 bin 80 gün için) tutar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!