Dünyanın en kapsamlı iklim yasası Hollanda’da meclise sunuldu

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en kapsamlı iklim yasası Hollanda’da meclise sunuldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2018 13:05

Hollanda Parlamentosunun yüzde 75’ini temsil eden partiler, dünyanın en kapsamlı iklim yasası için bugün parlamentoya teklif sundu.

Haberin Devamı

ÜLKEDE iktidarla muhalefeti bir araya getiren yasa teklifi, Başbakan Mark Ruttenin partisi VVD ve muhalefetteki Yeşiller başta olmak olmak üzere toplam yedi parti tarafından destekleniyor.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Hollanda’da, 2016 yılı verilerine göre kişi başına 9.6 ton emisyonla, dünya ortalamasının iki katı olarak gerçekleşiyor. Yasa teklifiyle ülkede emisyonların 2050’ye kadar yüzde 95 azaltılması hedefleniyor. Yasa aynı zamanda emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 49 azaltılmasını da yasal olarak zorunlu kılıyor.
Yasaya göre 2019’dan sonra Hollanda hükümetleri her beş yılda bir iklim planlarını gözden geçirip güncellemesi zorunlu. Bu süreç, Paris Anlaşmasına uyumlu bir biçimde yürütülecek. Ayrıca Enerji ve İklim Bakanlığı, düzenli olarak hedefleri takip etmek ve raporlamakla zorunlu tutuluyor.

Haberin Devamı

İLK BİRLEŞİK KRALLIK BAŞLATTI
İlk iklim Yasası 10 yıl önce Birleşik Krallık’ta yürürlüğe girdi. Yasayla kurulan İklim Değişikliği Komitesi, şu anda Paris Anlaşması ve bu anlaşmanın uzun vadeli emisyon azaltımı hedeflerine uyumu hakkında analiz hazırlıyor. Diğer bir kapsamlı ve yüksek hedefli iklim yasası da geçen yıl İsveç’te yürürlüğe girdi. Ülke, 2045’te karbon nötür olmayı hedefliyor.
Aynı şekilde Norveç de 2050’ye kadar yüzde 95 oranında emisyon azaltımını yasayla zorunlu hale getirdi.

ŞU ANDA EN İYİSİ KOSTA RİKA
Fransa’da ise Emmanuel Macron hükümeti mevcut iklim yasasını güçlendirerek ülkenin 2050’de karbon nötr yapma hedefini kanunla bağlayacı kılmayı planlıyor. Bakanlık, bu yasa teklifini içeren iklim planını geçtiğimiz günlerde sundu.
En yüksek hedefli ve kapsayıcı iklim yasası ise Kosta Rika’da. Ülke 2021 yılında karbon nötür olmayı planlıyor.
Portekiz, Güney Afrika, İspanya, Yeni Zelanda ve Almanya’da iklim yasası hazırlıkları devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!