Dünya Kupası kışın oynansın önerisi ortamı gerdi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Kupası kışın oynansın önerisi ortamı gerdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 15:31

Katar'ın evsahipliğini yapacağı 2022 Dünya Kupası maçlarının yaz sıcaklığına karşın kışın oynanması önerisi Avrupa'lıları kızdırdı. İngilizler öneriye karşı çıkarken Almanlar, oynanması durumunda liglerini nasıl düzenleyeceklerini kara kara düşünmeye başladı. Kulüplerin uğrayacağı para kaybının karşılanması istendi.

Haberin Devamı

FİFA 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesinden bu yana tartışmalar hiç sona ermedi. Önce Katar gibi bir ülkenin böylesi büyük bir organizasyonun altından kalıp kalmayacağı tartışıldı. Ardından rüşvet skandalı patladı. Ülke delegelerinin oyunu para karşılığı Katar'a kullandıkları iddiaları ayyuka çıktı.

İŞÇİ ÖLÜMLERİ İLE GÜNDEME GELDİ

Savcılar devreye girdi. FİFA soruşturma başlattı. Statların yapımında çalışan inşaat işçilerinin köle gibi muamele gördüğü haberleri dünya basının meşgul etti. Sağlıklı olmayan ortamlarda yaşayan işçilerin çalışma güvenliğinin bulunmadığı ve yaşanan iş kazaları sonucu bir çok işçinin öldüğü haberleriyle dünya kamuoyu sarsıldı. Katar'ın şampiyonayı yapacağının ilan edilmesinden sonra gündemden hiç düşmeyen ise hava sıcaklığı. Ülkede yazın sıcaklık 50 dereceye kadar yükseliyor. Hem futbolcular hem de futbolseverlerin aşırı sıc

Dünya Kupası kışın oynansın önerisi ortamı gerdi
aklardan etkilenmemeleri için bir çok çözüm önerileri gündeme geldi. Bunların başında da statlara klimaların yerleştirilmesi. Ancak çözüm olarak getirilen öneriler tartışmaları sonlandırmayınca bu kez maçların alışılmış olduğu gibi yazın oynanması yerine şampiyonanın kışın yapılması gündeme taşındı. Geçtiğimiz gün Katar'da yapılan toplantıda bu öneri ciddi olarak ele alınınca Avrupa futbol dünyası karıştı.

İNGİLİZLER KARŞI ÇIKIYOR

FİFA ile Katar yöneticileri gelecek hafta ülkenin başkenti Daho'da 2022 Dünya Kupası için toplanacak. Toplantının gündem maddelerinden biri şampiyonanın Kasım ile Aralık aylarında oynaması. FİFA yöneticileri dünya kupası maçlarını 19 Kasım'da başlatıp 18 Aralık'ta sona ermesini planlıyor. Böylece sıcak havaların şampiyonayı olumsuz etkilenmesinin önüne geçmiş olacak. Bu öneri de gelecek hafta Katar'daki toplantıda ele alınacak. Kesin karar ise 19-20 Mart tarihlerinde verilecek. Bu önerinin konuşulması bile başta İngilizler olmak üzere Avrupa Futbol Federasyonlarını kızdırdı. Bilindiği gibi İngiltere'de futbol liglerine ara verilmiyor. Avrupa'nın diğer liglerinde ise sezon Ağustos ayında başlıyor.

TEMMUZ'DA BAŞLASIN

İlk yarıları da Aralık ayının ortasında sona eriyor. Düşünüldüğü gibi Katar'da maçlar Kasım ve Aralık ayında oynanması durumunda liglerin takvimi değişecek. Yayıncı kuruluşlar ve kulüplerin ciddi maddi kaybı olacağı endişesi taşıyor. Bu nedenle İngiliz Futbol Federasyonu yetkilileri FİFA'ya ateş püskürüyor. Dünya Kupası'nın kışın oynanmasına karşı çıkıyor. Alman Kulüpler Birilği de şampiyonayı karşı çıkarken, Almanlar, maçların Kasım ve Aralık aylarında oynanacağı ihtimaliyle çözüm önerilerini tartışmaya başladı. Bundesliga'nın Ağustos yerine Temmuz'da başlamasını ve Ekim ayında sezonun ilk yarısının bitirilmesi önerildi. Bu durumda kulüplerin maddi zarar uğrayacağı ve bu zararın d FİFA tarafından karşılanması istendi.

BİZE PARA ÖDENSİN

Bayern Kulübü Başkanı ve Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Harl Heinz Rummenigge, dünya şampiyonasının kışın oynanması durumunda bunun bir maliyeti olacağına dikkat çekerek “Eğer dünya kupası maçlarının kışın oynanması zorunluysa ligler erken başlar. Elbette bunun da bir zararı olacak. FİFA kulüplerin uğrayacağı zararı karşılamak durumunda. Biz kulüplerin zararının karşılanmasını bekleyeceğiz” dedi. Maçların kışın oynanmasın savunan isimlerden biri de Franz Beckenbauer. Beckenbauer, yaz aylarında statları soğutmak için ciddi bir enerji kaybının olacağını bu kaybı önlemek için karılaşmaların Kasım ve Aralık aylarında 25 derece altında oynanmasının çok mantıklı olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!