Dünya Anadil Günü’nde Türkçe mesajı: Veliler talep ederse Türkçe zorunluluk olur

Güncelleme Tarihi:

Dünya Anadil Günü’nde Türkçe mesajı: Veliler talep ederse Türkçe zorunluluk olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2019 11:45

21 Şubat Dünya Anadil Günü öncesi Almanya’nın Köln kentindeki Yunus Emre Enstitüsü’nde ‘Geçmişten Bugüne Türkçe Dersleri’ paneli düzenlendi. Panelde konuşan KRV Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek, Almanya’nın talebin yüksek olması durumunda Türkçe dersi açma zorunluluğu bulunduğunu belirterek bilimsel araştırmalara göre iki dilli yetişen çocukların daha başarılı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Köln kentindeki Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) ‘Geçmişten Bugüne Türkçe Dersleri’ paneli düzenlendi. Almanya’da çocukların Türkçeyi iyi öğrenmesi için ebeveynlere büyük görev düştüğünü söyleyen KRV Eyaleti Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek, velilerin çocuklarının eğitim gördüğü okullardan Türkçe dersi talep etmeleri gerektiğini ve talebin yüksek olması durumunda okulun bu dersi açma zorunluluğu olduğunu hatırlattı. 

En büyük sorunun vatandaşların konu hakkında yeterli bilince sahip olmaması olduğunu belirten
Keltek, “Ayrıca bilimsel araştırmalar, 2 dilli yetişen çocukların eğitim yaşamlarında akranlarına göre çok daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

EĞİTİME YATIRIM YAPILDI AMA...
2001 yılında yapılan PISA araştırması sonucunda Almanya’nın 31 ülke arasında 22’nci sırada yer aldığına dikkati çeken Keltek, “Dünyanın en büyük ekonomilerinden Almanya’nın eğitimde sınıfta kalmasının ardından ülke karıştı. Sağcı kesim kötü sonucu ülkedegöçmen çocukların fazlalığına bağladı. Ancak bilim adamları bu görüşün doğru olmadığını ortaya çıkardı. Araştırmanın ardından Almanya eğitime çok büyük yatırım yaptı. Ancak bu yatırım ülkede yaşayan göçmen kökenlilerin başarısını arttırmaya yönelik olmadı” dedi.

BAKMADAN GEÇME!