DOĞU MU, BATI MI? Neresi yabancıya daha çok düşman?

Güncelleme Tarihi:

DOĞU MU, BATI MI Neresi yabancıya daha çok düşman
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2015 16:36

Almanya’nın Doğu Eyaletleri’nde mülteci ve yabancı karşıtı olaylar, mülteci yurtlarına saldırılar, birleşik ama farklı iki Almanya’yı karşı karşıya getirdi... Hangisinde yabancı düşmanlığı daha fazla? Batı’da mı, Doğu’da mı?

Haberin Devamı

Özellikle Doğu eyaletlerinden Saksonya, son günlerde yaşanan yabancı karşıtı şiddet olaylarıyla birinci sırada. Doğu’nun suç dosyası iyice kabardı.

DOĞU MU, BATI MI Neresi yabancıya daha çok düşman
Bu imajdan rahatsız olan Doğu eyaletleri başbakanları açıklama yaptı: “Bizi toptan suçlu göstermeyin. Yabancı karşıtlığı tipik bir Doğu sorunu değil. Almanya’nın ortak sorunu bu.”

İTİRAZ GELDİ

Bu açıklamaya Batı’dan itiraz geldi. İçişleri Bakanlar Toplantısı Başkanı ve Rheinland Pfalz Eyaleti İçişleri Bakanı Roger Lewentz’in itirazı şöyle: “Doğu’da Batı’ya kıyasla çok daha az mülteci ve göçmen yaşıyor. Ama saldırılar Doğu’da oldukça yüksek. Bu çok üzücü ve yadırgatıcı bir durum. Doğu yabancı düşmanı radikallizme daha yatkın. Doğu onlarca yıl başka kültürlerden göçü tanımadı. Göçmenlerle yaşamayı öğrenmek lazım.”

BAŞTA SAKSONYA

Resmi istatistikler Lewentz’in tezini destekliyor. Federal Konsey aşırı sağcı NPD yasağı için Anayasa Mahkemesi’ne sunmak üzere bir rapor hazırladı. Raporda NPD hanesine yazılı 370 şiddet olayından yarısı Doğu’da. Doğu eyaletleri, Almanya nüfusunun yüzde 17’sini oluşturuyor. Ama mültecilere yönelik şiddet olaylarının yüzde 60’ı Doğu eyaletlerinde. Amadeu Antonio Vakfı verilerine göre, bu yıl 28 Ağustos’a kadar Almanya çapında mültecilere ve mülteci yurtlarına yönelik 359 olay yaşandı. Bunun 215’i Doğu Eyaletleri’nde. Saksonya eyaleti yüzde 28 şiddet olayı payıyla başı çekiyor. Pegida’nın anavatanı Saksonya aşırı sağcı NPD’nin kalesi.

ONLAR PİYADE Mİ?

Tanıdığım birçok Türk, Doğu Eyaletleri’nden geçmeye korkuyor. Açık söyleyim, ben de bu eyaletlere gittiğimde, hep bir ürkeklik ve yabancılık hissediyorum. Bakışlardan şüpheleniyorum. İki Almanya farkını yaşıyorum. Batı Eyaletleri’nde yabancı düşmanlığı yok mu? Kendisi de Doğu kökenli olan Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi bunu iyi özetledi: “Doğu’daki aşırı sağın fikir babaları Batı’dan geliyor. Doğudakiler piyade.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!