Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti, dönüm noktası oldu

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti, dönüm noktası oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2018 15:08

Türkiye ile Almanya ilişkilerinde başlayan yumuşama dönemi, ekonomik ve toplumsal ilişkilerin yeniden canlanmasının önünü açtı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti bu süreçte bir dönüm noktası oldu. Alman iş insanları Türkiye’de yeniden yatırımlar için atağa geçerken, okullar ve kentler de kardeş okul ve kent bağları kurmak için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

SAARLAND Eyaletinin BBZ Völklingen Lisesi öğrencileri iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri kıyaslama projesiyle Aydın’a giderek Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluştu. Mart ayında ise bu kez Türkiye tarafı Almanya’ya gelecek. Völklingen BBZ okulundan 9 lise öğrencisiyle birlikte Aydın’a giden proje koordinatörü öğretmen Kadir Çetin, ziyaretle ilgili şu bilgileri verdi:
“Öğrencilere benimle birlikte öğretmenler Yeşim Taşçı ve Julia Günther eşlik etti. Robert Bosch Vakfı ve Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya (DTJB) tarafından desteklenen, iki ülke kültürünü ve yemek alışkanlıklarını kıyaslama projesiyle Aydın’a gittik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti, dönüm noktası oldu

Haberin Devamı

AYRILIRKEN AĞLADILAR
“Aydın’da Türk-Alman mutfağını kıyasladık. Aydın yöresi, zeytin, zeytin yağı, incir, zeytinyağlı yemekleri, börülce, çine köftesi, tahinli pidesi, turunç reçeli, kabak tatlısı, paşa böreği gibi zengin mutfağıyla tanınıyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Aydın ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ diyor. Antik Yunan tarihçisi Herodot, ‘Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer’ diye tarif ediyor Aydın’ı. Öğrencilerle birlikte yemek pişirip yedik.
Öğrenciler Türk ailelerin yanında kaldı. Böylece Türk aile ortamını yakından tanıma fırsatı buldular. Türk öğrencilerimizin aileleri Türk insanının misafirperverliğini bir kez daha gösterdi. Evlerinde konuk olan Alman öğrencilerimize kapılarını ardına kadar açıp bir hafta boyunca onları en iyi şekilde ağırladılar. Öğrenciler ayrılırken birbirine sarılıp ağladılar.”

HAGEN KARDEŞ KENT İSTİYOR
Almanya’nın Ruhr havzasındaki Hagen kenti de Türkiye’de kardeş kent projesini gerçekleştirmek istiyor. 8 bin civarında Türk’ün yaşadığı Hagen’de uyum konseyi, kardeş kent için yeniden çalışma başlattı. Daha önce başlayan kardeş kent projesi durdurulmuştu. Hagen Uyum Konseyi üyesi Şükrü Budak, “Kentte halkın büyük çoğunluğu Türkiye’yle bir kardeş kent istiyor” dedi. Hagen daha önce İstanbul’un Kartal semtini planlıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!