CDU’da yeni ve zor dönem

Güncelleme Tarihi:

CDU’da yeni ve zor dönem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2018 09:48

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 18 yılı aşkın süre Genel Başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nde (CDU) yeni, ama zor bir dönem başladı.

Haberin Devamı

CDU’da yeni ve zor dönem
Erkek adaylar Friedrich Merz ve Jens Spahn’a karşı yarışan Annegret Kramp-Karrenbauer, Merkel’den sonra ‘ikinci kadın Genel Sekreter’ olarak Şubat ayında CDU’nun tarihine geçmeyi garantiledikten sonra, yine Merkel’den sonra ‘ikinci kadın Genel Başkan’ olarak tarih yazdı.
Evet, son 43 yılda bir ilk olan bu yarışı Kramp-Karrenbauer kazandı.
Evet, bu bir ilkti.
Merkel, CDU liderliği için seçimlere hep ‘tek aday’ olarak katılmıştı.
CDU’nun ‘kara dev’ olarak bilinen ve partinin 25 yıl genel başkanlığını yapan Helmut Kohl de öyle.
Evet, yarışı Kramp-Karrenbauer kazandı.
Ama işinin hiç de kolay olmayacağı çok açık.
Zira Genel Sekreter adayı gösterdiği ‘Genç Birlik’in (JU) 33 yaşındaki Başkanı Paul Ziemiak, delegelerin sadece yüzde 62.8’inin desteğini alabildi.

Haberin Devamı

BELKİ DE İLK İSYANDI
Bu, şubat ayında delegelerin yüzde 98.9’unun oylarıyla CDU Genel Sekreteri olarak koltuğuna oturan Annegret Kramp-Karrenbauer’e bir ‘uyarı’ sinyaliydi.
Belki de ilk ‘isyan’ sinyali.
Nitekim daha Hamburg’da kurultay biter bitmez, ‘küskünlerin’ yeni bir parti kurabilecekleri yönünde söylentiler bile yükselmeye başladı.
Ekonomide liberalizmi, muhafazakar değerleri savunan kanattakilerin böyle bir girişimde bulunabilecekleri telaffuz edilmeye başladı bile.
Evet, CDU ‘küskünleri’ yeni bir parti kurmasalar bile, Annegret Kramp-Karrenbauer ile Paul Ziemiak’ı zor günlerin beklediğini söylemek, tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.
Evet, “Genel Başkan seçilmem halinde partiyi gençleştireceğim” diyen ve ilk kez 22 yaşında Federal Meclis milletvekili seçilen 37 yaşındaki Federal Sağlık Bakanı Spahn yarışı ilk turda kaybetti.
2002 yılında Federal Meclis CDU/CSU Grup Başkanlığını elinden alan Angela Merkel’e kızıp aktif politikayı bırakan, ancak “Genel Başkan seçilirsem sağ popülist Almanya İçin Alternatif’in (AfD) gücünü yarıya düşürürüm” diyerek Merkel’den boşalanan CDU Genel Başkanlığı koltuğuna göz diken Friedrich Merz de, bu yarışı ikinci turda kaybetti.

Haberin Devamı

EN ÇOK DESTEK VEREN 60 YAŞ ÜSTÜ
Yani yeni Genel Başkan Kramp-Karrenbauer ile yeni Genel Sekreter Ziemiak’ı hem genç kesimi hem de partiye küsüp AfD’ye destek veren ‘eski muhafazakarları’ yeniden CDU’ya kazandırmak, partiye üye sayısının artırılması için çok büyük ve önemli bir görev beklemektedir.
CDU’nun üye sayısında yıllardır ciddi bir düşüş vardır.
Partinin 1990 yılında 789 bin 609 üyesi vardı.
Bu sayı 2000’de 616 bin 722’ye düştü.
2010 yılında da 505 bin 214’e.
CDU’nun şu anda 425 bin 910 üyesi vardır.
Yeni üye kazanmak hiç de kolay olmayacaktır.
CDU’ya en çok destek verenler 60 yaşın üzerindeki seçmenlerdir.
Her ne kadar Angela Merkel sayesinde olumlu bir gelişme yaşansa da CDU’yu destekleyen kadın seçmen oranı erkeklerden daha azdır.
Ya gençler ve orta yaşlılar?

Haberin Devamı

HİÇ DE KOLAY OLMAYACAK
2017 yılında yapılan genel seçimlerin analizine bakıyorum.
18- 29 yaş grubunun sadece yüzde 14’ü CDU’ya oy vermiş.
30-39 yaş grubunda bu oran yüzde 13’e, 40-49 yaş grubunda yüzde 12’ye düşmüş.
50-59 yaş grubunda yüzde 18’de kalırken, 60 üstü yaş grubunda CDU’nun oyları yüzde 44’ü bulmuş.
Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, CDU seçmenlerinin yüzde 58’i “Ben kararımı duygularımla değil, kafamla veririm” diyor.
İşte ‘kafalarıyla karar veren’ genç, orta yaşlı ve yaşlı seçmen sayısını artırmak için Annegret Kramp-Karrenbauer ile Paul Ziemiak, ‘akıllı politikalar’ üretmek zorundadır.
23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti’nin 69 yıllık genç tarihinde CDU’lu Başbakanlar tam 49 yıl görev alıp iktidarda sözsahibi olmuştur.
Değişen dünyada, değişen Avrupa’da ve değişen Almanya’da bunu korumak CDU lideri Kramp-Karrenbauer ve Genel Sekreteri Ziemiak için hiç de kolay olmayacaktır.
Evet, CDU’da Merkel dönemi bitti, ama yeni ve zor bir dönem başladı.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!