CDU’da Sol Parti sancısı

Güncelleme Tarihi:

CDU’da Sol Parti sancısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2018 09:25

Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’li (CDU) Schleswig Holstein Eyalet Başbakanı Daniel Günther, partisinde adeta sancıya dönüşen hiç beklenmedik bir tartışma başlattı.

Haberin Devamı

CDU’da Sol Parti sancısı
Geçen yıl haziran ayında Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile ortaklık ederek iktidar koltuğuna oturan Daniel Günther, eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde gelecek yıl yapılacak parlamento seçimleriyle ilgili olarak “Seçimlerde Sol Parti olmadan hükümet kurulamayacağı yönünde sonuçlar alınırsa, CDU pragmatik davranmalıdır” şeklinde bir açıklama yaptı.
Yani bir yerde, CDU’nun Sol Parti ile ortaklık yapmaya hazır olmasını önerdi.
Baştan beri eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) uzantısı konumundaki Sol Parti (Die Linke) ile işbirliğine karşı olan CDU’lular, Eyalet Başbakanı Günther’i bu açıklaması ve yaklaşımı nedeniyle topa tuttular.
Her ne kadar Daniel Günther, gelen yoğun tepkiler üzerine “Sol Parti ile koalisyon oluşturulmasına kesinlikle karşıyım” dese de, tartışmalar bitmedi.
CDU’lu Saksonya Eyalet Başbakanı Michael Kretschmer, “CDU ve Sol Parti’nin pozisyonları kesinlikle uyuşmaz” diyerek böyle bir ortaklığın da işbirliğinin de söz konusu olamayacağını ilan etti.
CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer de “Parti, koyu kırmızı yoldaşlarla işbirliğini reddetmeyi sürdürüyor” dedi.
CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, geçen hafta sonunda İspanya’ya yaptığı resmi ziyaretten Berlin’e döner dönmez, “Sol Parti ile işbirliğinden yana değilim. Hem de uzun zamandan beri” diyerek, tartışmalara son verilmesini istedi.
Merkel, hedefin gelecek yıl yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerinden sonra eski komünistlerin ağırlıklı olduğu Sol Parti’siz ve sağ popülist Almanya İçin Alternatif’siz (AfD) hükümetlerin kurulması olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

***
CDU’da yaşanan bu sancı ve tartışmalar, beni 1980’li yıllara geri götürdü.
1982 yılında FDP’nin Bonn’da cephe değiştirip SPD’li Başbakan Helmut Schmidt’i koltuğundan etmesi ve CDU Genel Başkanı Helmut Kohl’ü başbakanlık koltuğuna taşıması üzerine Hessen’de yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde, o dönemlerin yaramaz çocukları olarak bilinen Yeşiller, yüzde 5 sınırını aşarak parlamentoya girdi.
FDP ise yüzde 5 barajını aşamadı.
Seçim kampanyası boyunca Yeşillerle kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını ilan eden Sosyal Demokrat Partili (SPD) Eyalet Başbakanı Holger Börner, seçimlerden sonra ne yapacağını şaşırdı. CDU ile büyük koalisyon kurulmasına da karşıydı.
“Yeşillerle işbirliği yapmayacağız” demişti.
1983 yılında erken seçime gidilmesi kararı alındı ve SPD’li Börner, seçim hükümeti olarak iktidarda kaldı.
25 Eylül 1983 tarihinde Hessen’de yapılan erken seçim öncesi Börner, seçimden sonra Yeşiller’le ortaklık yapıp yapmayacakları sorusuna, “Beni Yeşiller’le aynı masada oturduğumuzu gösteren bir fotoğrafı, fotomontaj olarak bile göremeyeceksiniz” yanıtını verdi.
“Yeşiller benim hesabımda yok. Bırakın koalisyonu, Yeşiller’le işbirliği bile yapmam” dedi.

Haberin Devamı

***
Seçimlerden SPD yüzde 46.2’yle en güçlü parti olarak çıktı.
CDU yüzde 39.4, FDP yüzde 7.6 ve Yeşiller yüzde 5.9 oranında oy aldı.
Yine bir koalisyon hükümeti kurulamadı.
SPD’li Holger Börner, Yeşiller’in dıştan desteğiyle azınlık hükümetini kurup, yoluna devam etti. Ancak yaklaşık 2 yıl sonra söylenenlerin hepsi unutuluverdi.
SPD ile Yeşiller, Almanya’da ilk kırmızı-yeşil koalisyonu kurdular.
Bir sohbet toplantısında “Yeşil faşolarla ortaklık olmaz” dediği ileri sürülen Holger Börner, sonradan Federal Dışişleri Bakanı olan Yeşiller’li Joschka Fischer’i Hessen Çevre ve Enerji Bakanı yaptı.
Üzerinde jean pantolon, desenli spor ceket, kıravatsız spor gömlek ve ayağında sonradan müzelik olan spor ayakkabılarıyla yemin etti Fischer.
Hem de “Yeşiller’le birlikte bir fotoğrafı, fotomontaj olarak bile göremeyeceksiniz” diyen Holger Börner’in önünde.
Yıllar sonra SPD’li Gerhard Schröder, Yeşiller’le ortaklık ederek Almanya’nın Başbakanı oldu.
Bu ortaklık 1998-2005 yılları arasında tam 7 yıl sürdü.

Haberin Devamı

***
Benzer yaklaşımı SPD ile Sol Parti arasında da yaşadık.
SPD başlangıçta, SED’nin uzantısı ve Sol Parti’nin öncüsü konumundaki Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ile “Kesinlikle işbirliği yapmayız” dedi.
Ama 1998 yılında Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti’nde PDS (Sol Parti) ile Almanya genelinde ilk kırmızı-kırmızı koalisyonu kurdu.
2001 yılında da Berlin’de SPD-PDS (Sol Parti) koalisyonunu.
Hatta zamanla Thüringen’de Sol Parti’nin küçük ortağı bile oldu SPD.
İşte bu yüzden asla, asla dememeli.
CDU’nun da zamanla tutum değiştirmeyeceğini kim garanti edebilir ki!!!

BAKMADAN GEÇME!