'Bosna AB'ye "aday ülke" statüsü almasına bir adım uzaklıkta'

Güncelleme Tarihi:

Bosna ABye aday ülke statüsü almasına bir adım uzaklıkta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 13:00

Almanya Başbakanı Merkel, Bosna Hersek'in AB'ye "aday ülke" statüsü almasına bir adım uzaklıkta olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Bosna Hersek'in AB'ye "aday ülke" statüsü almasına bir adım uzaklıkta olduğunu söyledi.

Balkanlar ziyareti kapsamındaBosna Hersek'e gelen Merkel, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç, konseyin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat üyesi Dragan Çoviç ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığındaki görüşmenin ardından İvaniç ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel, Bosna Hersek ile AB arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Bosna Hersek'in "aday ülke" statüsüne bir adım uzakta olduğunu söyledi.

Bu süreçte Bosna Hersek'in özellikle ekonomik ve sosyal reformlar bağlamında alması gereken önemli kararların bulunduğuna işaret eden Merkel, alınacak bu kararların ülkenin kalkınmasını garanti altına alacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Merkel, Yunanistan'daki ekonomik kriz dolayısıyla bu ülkedeki insanların sıkıntı çektiklerini ve bankaların kapalı olduğunu hatırlatarak, politikacılar olarak vatandaşların çıkarına olacak kararlar almak zorunda olduklarını ifade etti.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvaniç de gelecek birkaç haftanın Bosna Hersek için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, reform programının uyumlu hale getirilmesi konusunda son aşamada olduklarını kaydetti.

Bu yılın sonuna kadar AB'ye adaylık başvurusunda bulunmayı planladıklarını aktaran İvaniç, 2017 yılına kadar ise "aday ülke" statüsü almayı beklediklerini söyledi.

İvaniç, Bosna Hersek'in Avrupa yolundan başka bir yolu olmadığını vurgulayarak, bölgedeki iki ülkenin yalnız kalmasının imkansız olduğunu belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmeyen Srebrenitsa tasarısını da değerlendiren İvaniç, "Srebrenitsa zorlu ve acılı bir olay ve tüm kurbanlarına saygı duymak gerekiyor. Ancak, geleceğe, ortak çıkarlarımıza, yatırımlara ve ülkedeki mevcut durumu geliştirecek diğer konulara yönelmek zorundayız" diye konuştu.

Srebrenitsa Anma Galerisi'ni ziyaret etti

Merkel, Saraybosna'daki temasları kapsamında ayrıca, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç ile birlikte Srebrenitsa Anma Galerisi'ni ziyaret etti.

Haberin Devamı

Merkel'in galeriyi ziyareti sırasında binanın önünde toplanan çok sayıda vatandaş, Alman başbakanı selamladı. Alınan geniş güvenlik önlemlerine rağmen, yaşlı bir kadın Merkel'e ulaşarak gözyaşları içinde kendisine sarıldı. Merkel, kendisini alkışlayan vatandaşlara el sallayarak karşılık verdi.

Arnavutluk ve Sırbistan'daki temaslarının ardından Saraybosna'ya gelen Merkel, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç tarafından askeri törenle karşılanmış, iki başbakan kısa bir görüşme gerçekleştirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!