Bir yıllık mücadelenin sonunda kazandı

Güncelleme Tarihi:

Bir yıllık mücadelenin sonunda kazandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2018 11:12

Türkiye kökenli Avusturya vatandaşı Çiğdem Schiller, Avusturya basınına yaptığı açıklamada, Salzburg Göç, Vatandaşlık ve Nüfus Dairesi tarafından çifte vatandaş olduğu gerekçesiyle hakkında başlatılan vatandaşlıktan çıkartılma işlemine karşı verdiği mücadeleyi kazandığını söyledi.

Haberin Devamı

SALZBURG kentinde yaşayan 31 yaşındaki Schiller, Türk vatandaşı olmadığını, bunu Avusturya makamlarına kanıtladığını belirtti. Son bir yılda çok ciddi sorunlar yaşadığını vurgulayan Schiller, bu dönemde Türk yetkililerin kendisine çok yardımcı olduğunu söyledi. Aşırı sağcı partinin yasa dışı yollarla ele geçirdiği sözde Türk seçmenlerine ait listenin hatalı olduğunu anlatan Schiller, “Ben burada doğdum ve büyüdüm, neredeyse hiç Türkçe bilmiyorum. Ben bahse konu listenin hatalı olduğunun kanıtıyım” diye konuştu.

‘BURADA CADI AVI YAPILIYOR’
Schiller, Avusturya makamlarının bir vatandaş olarak kendisine gösterdiği muameleden dolayı hayal kırıklığı yaşadığının altını çizerek, “Vatandaşlıktan çıkartılmam durumunda çalışma iznim, kredim, konut yardımı, tüm bunlar geçersiz olacaktı. Burada artık cadı avı yapılıyor” ifadesini kullandı.
Schiller’in Avusturyalı eşi Ingo Schiller de bu süreçte Avusturya devletinden en küçük bir destek görmediklerini belirterek, “Bundan utanç duyuyorum. Bu süreçte yalnız Türkiye’nin Salzburg Başkonsolosluğundan yardım aldık” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ÇİFTE VATANDAŞLIK SORUNU
Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), geçen yıl bu ülkedeki Türk seçmenlere ait olduğu iddia edilen seçmen listelerini yasa dışı şekilde elde ederek, söz konusu listelerde adı bulunan bazı kişilerin çifte vatandaş olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Bazı istisnai durumlar hariç çifte vatandaşlığın yasak olduğu ülkede, çok sayıda hukukçu ve uzman, aşırı sağcı partinin girişimine tepki göstermişti.
Uzmanlar, resmi kurumlardan elde edilmemiş ve ‘gerçekliğinin şüpheli olduğu sözde belgeler’ üzerinden hukuki bir sürecin başlatılamayacağı görüşünü paylaşmıştı.
Hukukçuların itirazlarına rağmen başta Viyana olmak üzere birçok eyalet savcısı konuya ilişkin soruşturma başlatmış, kimi bölge mahkemeleri de bazı Türkiye kökenli Avusturya vatandaşlarının vatandaşlıktan çıkartılması yönünde karar almıştı.

İSPAT İSTİYORLAR
Avusturyalı yetkililer, Türkiye kökenli birçok Avusturya vatandaşından, çifte vatandaş olup olmadıklarını ispat etmesini istiyor. İsrail, Yunanistan ve ABD vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanınan Avusturya’da aşırı sağcı hükümetin, İtalya’nın Güney Tirol bölgesinde yaşayan ve Almanca konuşan kişilere çifte vatandaşlık verilmesi yönünde yasa tasarısı hazırladığı bir süreçte, Türk vatandaşlarına yönelik bu tutumu tepkilere neden oluyor.

BAKMADAN GEÇME!