Berlin'de sığınmacı tartışması alevleniyor

Güncelleme Tarihi:

Berlinde sığınmacı tartışması alevleniyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2015 09:36

Almanya'da hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer, Başbakan Angela Merkel'in sığınmacı politikasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Alman basınına açıklama yapan Seehofer, geçen hafta Merkel'in Macaristan'daki Suriyeli sığınmacıların Almanya'ya gelmesine izin vermesini "uzun süre uğraştıracak bir hata" olarak niteledi.

Bavyera eyaletinin de Başbakanı olan Seehofer, ülkede gelecekte büyük sorunlar yaşanabileceği yönünde uyarıda bulunarak, "Yakında kontrol edemeyeceğimiz bir duruma geleceğiz" ifadesini kullandı.

Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) kardeş partisi konumundaki CSU Genel Başkanı Seehofer, bir dahaki Bavyera Eyalet Meclis Grubu'nun toplantısına bu konuda çözüm aramak amacıyla Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı da davet edeceğini de kaydetti.

CSU'lu eski İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de, Macaristan'dan gelen sığınmacıları kayıt altına almadan ülkeye girmelerini Alman hükümeti tarafından yapılan eşi görülmemiş siyasi hata olarak nitelendirdi ve bunun korkunç sonuçlar doğuracağını savundu.

Sığınmacılar arasında tahmin edilemez sayıda DEAŞ savaşçısının da olabileceği yönünde uyarılarda bulunan Friedrich, "Ben hiçbir ülkenin bu kadar saf ve iyi niyetli bir şekilde böyle bir tehditle karşı karşıya gelmeyeceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Markus Söder de, ülkedeki sığınmacı akınının arttığına işaret ederek bu yükün üstesinden gelinmemeye başlandığını söyledi.

Göçmenleri karşılamada insanlardaki "hoş geldin kültürünün" ve yardım severliliğinin etkileyici olduğunu vurgulayan Söder, "Ancak mantık bunun uzun vadede sonuçları olacağını söylüyor" yorumunu yaptı.

Söder, bu yıl ülkeye doğandan fazla dışarıdan insan gelirse bunun bir toplumun kültürel yapısını da etkileyeceğini kaydetti.

Almanya'ya bu yıl 800 binin üzerinde sığınmacının gelmesi bekleniyor. Bu konuda hükümet bazı önlemler almaya çalışıyor. Balkan ülkelerinden ekonomik sebeplerden dolayı gelenleri engellemek isteyen Almanya bu ülkelerden iltica başvurusunda bulunanların süreçlerini kısıtlamak ve hızlı bir şekilde ülkelerine göndermeyi amaçlıyor. Macaristan'a gelen Suriyeli sığınmacılara ise Almanya Dublin Anlaşmasına rağmen geçen hafta ülkeye girişine izin vermişti. AB'den dayanışma içinde olunmasını isteyen Almanya sığınmacıların adil bir şekilde AB ülkelerine dağıtılmasını talep ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!