Berlin Türk esnaf için ayaklandı

Güncelleme Tarihi:

Berlin Türk esnaf için ayaklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2019 15:54

Almanya’da 40 yıldır aynı sokakta esnaflık yapan ve kiracısı olduğu iş yerinden atılmak istenen Tunç Ailesinin direnişine mahalle sakinleri, sokağı trafiğe kapatarak eylemle destek verdi. Mahalleli, pencerelerine pankartlar asarken, sokağa kurulan stantta bilgilendirici el ilanları ve broşürler dağıtıldı, imza toplandı. Eylem müzik dinletisi ile son buldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin, yıllardır emlak spekülatörleri ile yerleşik halk arasındaki mücadeleye sahne oluyor. Yatırımcılar ve emlak spekülatörleri, ucuza aldıkları daire ve dükkanları küçük tadilatlar yaparak kirasını iki katına çıkarıp kısa yoldan büyük paralar kazanma peşinde. Berlinliler bu durum karşısında canından bezdi. Bu açgözlü emlak vurgunculuğu, dar gelirli vatandaşları zor duruma soktuğu gibi şehirdeki sosyal dokuyu, komşuluk, mahallelilik, dostluk gibi olguları da derinden zedeliyor.

Berlin Türk esnaf için ayaklandı

SİYASETÇİLER DE KATILDI
Bunun son örneği, şehrin Türk mahallesi olarak bilinen Kreuzberg semtinde 20 senedir aynı mekânda esnaflık yapan Tunç Ailesinin başına geldi. Yaklaşık 40 yıldır aynı sokakta esnaflık yapan, son 20 senedir de aynı mekânda büfe işleten Tunç Ailesine, mahkemeden iş yeri çıkış kararı gelince mahalleli ayaklandı. Küçük esnafın ezilerek fahiş kira artırımları yoluyla iş yerinden çıkarılmasına karşı çıkan mahalleli, sivil inisiyatifler ve kiracı dernekleri, Zekiye Tunç’un işlettiği ‘Oranien Spaetkauf’ isimli büfenin önünde toplanarak şehirdeki emlak vurgununu protesto etti. Bazı siyasetçiler de protesto eylemine katıldı.

Haberin Devamı

Berlin Türk esnaf için ayaklandı

BURASI SADECE BİR İŞ YERİ DEĞİL
Büfeyi 20 senedir işleten Zekiye Tunç, mekân el değiştirince yeni dükkan sahibiyle sorunlar yaşamaya başladıklarını, kirayı aniden çok yükselttiğini ve uzlaşmaz bir tutum sergilediğini söyledi. İki yıllık hukuki mücadele sonucu mahkemeden mekânı boşaltma yazısı geldiğini belirten Tunç, “4-5 hafta içerisinde dükkânı boşaltmamız isteniyor. Ama ben çıkmak istemiyorum, makul bir kira artışıyla devam etmek istiyorum. Burası artık bizim sadece iş yerimiz değil, burası bizim aynı zamanda sosyal yaşam alanımız. Komşularımız, müşterilerimiz gelip anahtarlarını bile bize bırakıyorlar. Burada güven söz konusu” dedi.

Haberin Devamı

Berlin Türk esnaf için ayaklandı

SPEKÜLATÖRLERİ İSTEMİYORUZ
Destek amacıyla eyleme katılan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Cansel Kızıltepe de yaptığı açıklamada, Berlin’de genel anlamda çok büyük bir kira sorunu yaşandığını söyledi. Kiracıların, küçük esnafın yükselen kiraları ödeyemediğine ve taşınmak zorunda kaldıklarına değinen Kızıltepe, “Artık bir rant ekonomisinde yaşıyoruz. Ulusal ve uluslararası sıcak para yüksek kazançlar yapmak için yeni yerler arıyor. Berlin de bu paranın yeni hedefi. Ne yazık ki bu durumda insani durumlar arka planda kalıyor. Hiç kira artışı olmasın demiyoruz ama yüzde 50, yüzde 100, yüzde 200 artışlar normal değil. Rant ve spekülatörleri istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Berlin Türk esnaf için ayaklandı

Berlin Türk esnaf için ayaklandı

Berlin Türk esnaf için ayaklandı

Berlin Türk esnaf için ayaklandı

BAKMADAN GEÇME!