Berlin Emir'i yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Berlin Emiri yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2015 00:51

Berlin'den Suriye'de savaşan örgütlere lojistik destek sağlayan iki Türk'ü polis yakaladı. Dün sabah erken saatlerinde aralarında biri cami olmak üzere 11 evi basan polis, kendisini Emir ilan eden inşaat işçisi İsmet D ile berber Emin F'yi gözaltına aldı. Üç kişi de yeteri kadar delil bulanamadı için serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın başkenti Berlin'de polis dün Suriye'de savaşan IŞİD terör örgütüne lojistik destek ve insan kaynağı sağlayan iki kişiyi gözaltına aldı. Sabah saatlerinde aralarında özel timin de bulunduğu 250 polis ile operasyon yapan emniyet güçlerinin operasyon sonucu gözaltına aldığı beş kişiden 43 ve 41 yaşlarında iki Türk tutuklandı. Tutuklananlardan biri kendisini 'Emir' ilan eden 41 yaşındaki İsmet D. diğeri ise 43 yaşındaki berber Emin F. diğer üç kişi ise delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

ESKİ KAPLANCILAR

Berlin savcı Sözcüsü Martin Steltner operasyon ile ilgili Hürriyet'e verdiği bilgide “İki kişi tutuklandı. Üç kişi de delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Uzun zamandan beri süren bir soruşturma sonucu operasyon yapıldı” dedi. Sözcü, yakalananların Berlin'de eylem hazırlığında olmadıklarını da kaydederken, Suriye'de savaşanlara lojistik destek sağlamakla suçlandıkları belirtti. Savcı Sözcüsü “Ev ve camide yapılan aramalarda bilgisayarlara el konuldu” dedi.

Sabah Saat 06.00'da başlayan operasyon yaklaşık olarak dört saat sürdü.

CAMİDE EĞİTİM VERİYOR

Yakalanan İsmet D'nin ve Emin F'nin de daha önce Kaplancılarla birlikte hareket ettiği de öğrenildi. İkilinin Suriye'ye gidip gitmediği tespit edilmezken, üç çocuk babası Urfa Bozovalı 41 yaşındaki inşaat işçisi İsmet D'nin kendisini Emir ilan ettiği yanındakilerin de kendisine Emir olarak hitap ettiği öğrenildi.

Berlin Perlebergerstrasse 17 adresinde daha önce Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) ait Hicret Cami'ni bulunduğu adresi kiralayan grup, burada hem ibadet ediyor hem de eğitim çalışması sürdürüyor.

Berlin Emir'i olarak kendisini ilan eden İsmet D'nin aralarında Türk, Çeçen ve Dağıstanlıların bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi eğittiği sanılıyor. Caminin bulunduğu binada yaşayanlar bazı gençlerin geceleri burada kaldıkları bilgisini verdi. İsmet D ile Emin F'nin Berlin'de para topladıkları da kaydedildi. Arama sırasında ne camide ne de evlerde silah ve patlayıcıya rastlanılmadı. Edinilen bilgiye göre savcılığın, Suriye'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) cephesinde savaşırken ölen Azerbaycanlı bir teröristin karısının ihbarı ile soruşturmayı aylar öncesinden başlattı.

TÜRKİYE YOLCUSUYDU


Baskında gözaltına alınan İsmet D.'nin evinde iki uçak bileti bulundu. Uçak biletlerinin Türkiye'ye olduğu bildirildi. İsmet D.'nin böylece Türkiye yolcusu olduğu belirtilirken, buradan Suriye'ye geçmek istediğinden şüpheleniliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!