Almanya Böhmermann’ın Erdoğan’a hakaret davasıyla çalkalanıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya Böhmermann’ın Erdoğan’a hakaret davasıyla çalkalanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2016 09:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hakaret davası açmasına Alman hükümetinin onay vermesi, hem Almanları hem koalisyonu ikiye böldü. Almanların üçte ikisi Merkel'in kararını yanlış buldu. Böhmermann Alman koalisyon hükümetinde de derin çatlak açtı.

Haberin Devamı

Alman kamuoyu ve siyaseti komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret davasıyla çalkalanıyor. Böhmermann olayı, sadece Alman kamuoyunu değil, koalisyon hükümetini de ikiye böldü.

Almanya Böhmermann’ın Erdoğan’a hakaret davasıyla çalkalanıyor
Başbakan Merkel’in, ortağı SPD’nin “Hayır” demesine rağmen, Türkiye’nin Böhmermann’a dava açma talebine izin vermesi, kamuoyunda da yoğun tartışma yarattı. Emnid araştırma şirketinin anketine göre Almanların yüzde 66’sı Merkel’in kararını yanlış buluyor. Yüzde 22’si “Merkel doğru karar verdi” derken, kararsızların oranı ise yüzde 12.

İKİ BAKAN KARŞI ÇIKTI 

Alman koalisyon hükümeti de Böhmermann olayında ikiye bölündü. Koalisyon ortakları, Türkiye’nin talebini görüşürken, perde arkasında sert tartışmalar yaşandığı kamuoyuna sızdı.

Gelişmelerin perde arkası şöyle; Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği, 8 Nisan cuma günü Alman Dışişleri Bakanlığı’na yazılı başvurdu. Türkiye, komedyen Böhmermann’a dava açılabilmesi için yargıya yetki verilmesini talep etti. Dışişleri Bakanı Steinmeier, buna tek başına yanıt verebilirdi. Ancak olayın boyutu nedeniyle başvuruyu hükümete havale etti.

Merkel ve danışmanları salı günü öğleden sonra yargıya yetki verilmesi sonucuna vardı. Kararın çarşamba günü kamuoyuna açıklanması kararlaştırıldı. Ancak hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Adalet Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin talebine “Hayır” denilmesini istedi. SPD’den Dışişleri Bakanı Steinmeier de “Hayır” dedi. 

Haberin Devamı


AÇIKLAMA ERTELENDİ

 Adalet Bakanı Maas, bunun basın ve düşünce özgürlüğüne girdiğini, bu nedenle Böhmermann hakkında soruşturma açılması gerekmediğini savundu. SPD “Hayır” derken, sanat çevresinden gelecek tepkileri gözönünde tuttu.

Merkel, ortaklarını ikna etmek için açıklamayı erteledi. Kararın açıklandığı cuma gününe kadar Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanlarıyla Başbakan Merkel arasında yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Adalet ve Dışişleri Bakanları “Hayır” oyunda direndi. Merkel’in partisi Hıristiyan Birlik’ten (CDU) İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Merkel “Evet” dedi.

Koalisyon yönetmeliğine göre anlaşmazlık ve oyların eşit olması durumunda başbakanın kararı geçerli olduğu için, Merkel, Türkiye’nin talebini onaylamış oldu. Bu durum, koalisyonun da bozulaca- ğı anlamına geliyor. Ancak mülteci krizi nedeniyle anketlere göre oy kaybeden hükümet ortaklarının koalisyonu bozmaya cesaret etmesi beklenmiyor. Koalisyonun bozulması durumunda, bundan mülteci kriziyle çıkış yapan sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin kazançlı çıkacağından korkuluyor.

Haberin Devamı

PROGRAMA ARA VERDİ

Facebook hesabından açıklama yapan Böhmermann, programına bir süre ara verdiğini duyurdu: “Ekibimle birlikte 3 yıldan bu yana politikadan magazine kadar bir çok konuyu mizahi bir dille ele aldık. Son iki haftadan beri ise biz basına haber olduk. Programımıza kısa bir süreliğine ara verme kararı aldık. Böylece internet dünyası ve kamuoyu mülteci sorunu, kedi videoları ve Sophia Thomalla’nin aşk yaşamı gibi önemli konularla yakından ilgilenme fırsatı bulur. Dünyada mizah programında gündeme getirilen konulardan daha önemli konular bulunuyor.”

KİM BU JAN BÖHMERMANN

Almnaya’da üç haftadır günün konusu, komedyen Jan Böhmermann. 1981 Bremen doğumlu. Babası polis. Almanya’da nükleer atık nakliyatı Castorlara karşı gösterilerde, neonazi gösterilerinde güvenlik görevi yapıyor.

Böhmermann’ın babası, polis olarak aşırı sağcıları korumasına şaşıran oğluna, “Aynı görüşte olmadığın insanların da haklarına saygı göstereceksin” diyor.

ÖNCE LUKAS PODOLSKİ

17 yaşındayken babasını kaybeden Jan Böhmermann, erken yaşta çalışmaya başlıyor. Başlangıçta yerel gazete ve radyolarda çalışıyor. 2004 yılında WDR radyosunda 1 Live programında ‘Lukas Günlüğü’ adlı parodide futbolcu Lukas Podolski’yi ti’ye alıyor. Podolski, WDR’yi mahkemeye veriyor, ama daha sonra davayı geri çekiyor.

Böhmermann 2009’da RTL televizyon kanalında ‘TV Helden’ (TV Kahramanları) adlı komedi programı için bir “Almanya Türk Karnaval Derneği” kuruyor. Bu programıyla 2009’da Alman televizyonlarının komedi dalında ‘En İyi Komedi’ ödülünü kazanıyor. Gerçekten de Böhmermann’ın bu eylemi, Darmstadt kentinde karnavalcı bir Türk grubu için ilham kaynağı oluyor ve ilk kez bir “Türk Karnaval Derneği” kuruluyor.

Almanya Böhmermann’ın Erdoğan’a hakaret davasıyla çalkalanıyor



ORTA PARMAK KRİZİ

 2015’te ZDF’de ‘Neo Magazin Royale’ programına başlayan Böhmermann, Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’le de ‘orta parmak işareti’ sorunu yaşadı. 2015’te Yunanistan’la AB arasında yaşanan derin kriz esnasında Alman sunucu Günther Jauch canlı yayında Maliye Bakanı Varoufakis’e bağlandı ve Varoufakis’in bir toplantıda, “Almanlar” derken orta parmağını gösteren bir görüntüyü ekrana getirdi. Sunucu Jauch, “Siz hem Almanlardan para istiyorsunuz hem de orta parmak gösteriyorsunuz” dedi.

Varoufakis ise “Ben böyle bir şey yapmadım. Bu montaj” dedi. Bunun ardından Almanya’da “Varoufakis yalan mı söylüyor? Gerçek mi sahte mi?” tartışması başladı. Uzmanlar “Görüntü gerçek” dedi. Tam o sırada Jan Böhmermann çıktı ve “Evet bu görüntü montaj. Ben ve ekibim yaptık” dedi. Bu kez de “Böhmermann mizah anlamında mı bunu söylüyor” tartış- ması patladı. Bunun üzerine TAZ gazetesinden bir gazeteci, Böhmermann için “Savaş açma sını- rında ince bir ipte dans eden kışkırtıcı ip canbazı” diye yazdı. 

BAKMADAN GEÇME!