Başbakan'dan “grevi sonlandırın” çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Başbakandan “grevi sonlandırın” çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 16:20

Kosova ve Sırbistan arasında krize neden olan Trepçe maden ocağında çalışan 250'den fazla Arnavut madencinin dün başladığı grev devam ediyor.

Haberin Devamı

Dün greve başlayan Avrupa'nın en büyük kurşun ve çinko maden ocağında çalışan Arnavut madencilere, bugün 500 madenci daha katıldı. Böylece grevdeki madenci sayısı 750’yi geçti.

Madenciler, Trepce maden ocağının Kosova Hükümeti’nin idaresine geçmesini sağlayacak yasanın çıkmasını talep ediyorlar.

Madenciler ayrıca devletin üst düzey yetkililerinden 24 saat içerisinde Trepçe’nin yasa ile Kamu Şirketine dönüşmesini garanti etmelerini istiyorlar.

Trepçe maden ocağı madencilerini bugün Mitroviça Belediye Başkan Agim Bahtiri, Trepçe Müdürü Ahmet Tmava ve AAK milletvekili Donika Kaday-Buyupi ziyaret etti.

Grevde bulunan madencileri Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli’nin de ziyaret etmesi bekleniyor. Maden ocağının 8’inci galerisine inen yetkililer, madencileri greve son vermeleri için ikna çabalarını sürdürüyor.

Maden ocağında grevci maden işçilerini ziyaret eden Mitroviça Sağlık Müdürü Necahire İslami Pllana, yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi belirtilerin olduğunu, madencilerin sağlık durumlarının kötüleşmeye başladığını ifade etti.

Madenciler grevi sürdürürken, Başbakan İsa Mustafa, “Trepçe konusunu Meclis’te kabul edilen Kamu Şirketleri Yasası esasınca çözüme kavuşturduk” dedi.

Madencilere grevi sonlandırmaları ve işe başlamaları çağrısı yapan Başbakan İsa Mustafa, çalışanların işlerinin güvencede olduğunu söyledi.

Başbakan, Trepçe konusunun Kamu Şirketleri Yasası esasınca çözüme kavuşacağı konusundaki hükümetin tutumunun arkasında durmaya devam edeceğini kaydetti. Mustafa, “Trepçe maden ocağı, Kosova’nındır ve Kosova’nın kalacak. Bu konuda Sırbistan ile hiç bir görüşmede bulunmayacağız. Trepçe’nin çalışmaları yasa ile belirlenecektir ve bu vatandaşların yararına olacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!