Başbakan ‘köle yasası’nı savundu: Çalışanların yararına

Güncelleme Tarihi:

Başbakan ‘köle yasası’nı savundu: Çalışanların yararına
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 10:54

250 saat olan yıllık fazla mesai süresini 400 saate çıkardığı için Macaristan’da muhalefetin ve sendikaların ‘köle yasası’ diyerek karşı çıktığı tasarı, meclisten geçti. Fazla mesai yapmak isteyenlerin önündeki engelleri kaldırdıklarını savunan Başbakan Viktor Orban “Çalışanların çıkarına oldu” dedi.

Haberin Devamı

MACARİSTAN’da İktidar partisi Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) tarafından parlamentoya sunulan, muhalefet ve sendikalar tarafından ‘köle yasası” olarak adlandırılan tasarı, 52 ‘hayır’ ve 1 ‘çekimser’e karşı 130 ‘evet’ oyuyla yasalaştı.
1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek yeni kanuna göre, halihazırda 250 saat olan yıllık fazla mesai süresi 400 saate çıkarılıyor. Fidesz, yeni kanunla fazla mesai yapmak isteyenlerin önündeki bürokratik engelleri kaldırdıklarını savunurken, muhalefet ve sendikalar ise hükümeti çok uluslu şirketlerin talebini yerine getirmekle suçluyor.

Başbakan ‘köle yasası’nı savundu: Çalışanların yararına

SENDİKALARI SÜREKLİ DİNLEDİM AMA...
Muhalefet partilerinin oylama öncesi düzenlediği eylem dolayısıyla Meclis Başkanı Laszlo Köver, oturumu başkanlık koltuğu yerine kendi sandalyesinden yönetti.
Oylama sonrası basına açıklama yapan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sendikaları sürekli dinlediğini ve düşüncelerine saygı duyduğunu ama söz konusu kanun hakkındaki endişelerinin yersiz olduğunu kaydetti. Yeni kanunun çalışanların çıkarına olduğunu savunan Orban, “Önemli ve iyi bir kanun yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan ‘köle yasası’nı savundu: Çalışanların yararına

GÖSTERİCİLER POLİSE BİBER GAZI SIKTI
Yeni kanuna tepki gösteren ana muhalefet Jobbik, Macar Sosyalist Parti (MSZP), Demokratik Koalisyonu (DK) ve Macar Yeşiller Partisi’nin (LMP) ortak basın toplantısından sonra protestolar düzenledi. Başkentin Kossuth Meydanı’nda başlayan hükümet karşıtı gösteri Fidesz Genel Merkez binası önünde devam etti. Yüzlerce eylemci hükümeti istifaya çağırırken, iki kişi Fidesz’in Genel Merkez binası balkonuna tırmanarak Avrupa Birliği (AB) bayrağı açtı.
Bir gösterici de polise biber gazı sıktı ve iki polis yaralandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!