Bakım parasında bakan noktayı koydu

Güncelleme Tarihi:

Bakım parasında bakan noktayı koydu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 00:00

Almanya'da yaklaşık iki yıldır ödenen çocuk bakım parasına Anayasa Mahkemesi iptali üzerine yaşanan kaosa Aile Bakanı Manuela Schwesig açıklık getirdi.

Haberin Devamı

Almanya'da 1 ile 3 yaş arası çocuklarını kreşe göndermeyip kendi bakan ailelere ayda 150 Euro bakım parası ödeniyordu. Ancak Alman Anayasa Mahkemesi, Federal hükümetin aldığı bu kararı anayasaya aykırı buldu ve bunun eyaletlerin yetkisinde olduğu hükmünü vererek, bakım parasını iptal etti.

Karar üzerine, bakım parası alan aileler, “Şimdi ne yapacağız. Şimdiye kadar aldığımız bakım paralarını geri mi ödeyeceğiz. Bakım parası almaya devam edecek miyiz” sorusuyla karşı karşıya kaldı.

BAKAN KONUŞTU

Yaşanan bu kaos üzerine Aile Bakanı Manuela Schwesig son sözü söyledi ve “ödenen bakım paraları geri alınmayacak” dedi.

Almanya'da 450 bin civarında aile bakım parası alıyordu ve bu yıl için 900 bin Euro planlanmıştı.

Aile Bakanı Manuela Schwesig, “Kimse bu paraları geri ödemek zorunda değil. Bakım parası alan ailelere bu paralar ödenmeye devam edecek. Dilekçesi kabul edilen ailelere de bakım parası ödenecek.”

Karardan önce verilen ve henüz işleme konulmamış dilekçelerin akıbeti ise kesinlik kazanmadı. Ancak Anayasa Mahkemesi kararından sonraki dilekçeler artık işleme konulmayacak. Karar geriye geçerli değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!