Ayrımcılık yapan Adecco’ya ceza

Güncelleme Tarihi:

Ayrımcılık yapan Adecco’ya ceza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 10:33

Belçika’da birçok büyük firmanın Adecco’dan göçmen kökenli olmayan eleman talep ettiğini gösteren bazı belgeler 2009 yılında basına sızmış, olayın ardından bazı sendikalar ve ırkçılıkla mücadele örgütleri şirket aleyhine dava açmıştı.

Haberin Devamı

Yerel mahkemenin Adecco’ya verdiği 1 Euro’luk sembolik para cezası kararını yeterli bulmayan Yargıtay, şirketin Sosyalist Sendika FGTB ve SOS Racisme derneğine 25’er bin Euro para cezası ödemesine hükmetti.

Kararı memnuniyetle karşılayan sendika avukatı Jan Buelens, “İlk kez bir çok uluslu şirket, yapısal ırkçılıktan mahkum oldu ve sembolik bir ceza almadı. Yargıtay kararında cezanın gerçekten caydırıcı olması gerektiği vurgulandı” dedi.

BEYAZ, MAVİ, BELÇİKALI...

Adecco’nun basına sızan iç yazışmalarında, aralarında BMW, Benetton, C&A, Godiva, Peugeot ve Swatch gibi küresel şirketlerin de bulunduğu müşterilerin eleman aradıkları pozisyonlar için talep ettikleri şartlar arasında “BBB”, “BBB, Türk veya Yugoslav olabilir”, “BBB ve diğer milletler ama Arap olmasın” gibi ifadeler bulunması dikkat çekmişti. Fransızca Blanc, Blue, Belge’in (Beyaz, Mavi, Belçikalı) kısaltması olan BBB, Belçika’ya özgü bir sığır türünün adı olmakla birlikte yabancı kökenli olmayan Belçikalıları ifade etmek için de kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!