Ayrılıkçı Katalanlara Madrid’den uyarı

Güncelleme Tarihi:

Ayrılıkçı Katalanlara Madrid’den uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2015 00:49

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da pazar günü yapılacak parlamento seçimi, neredeyse bağımsızlık referandumuna dönüştü. İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya’nın bağımsızlığı halinde AB’den düşeceğini söyleyerek, “Emekli maaşlarına ne olacak? Finans kurumlarına, banka hesaplarına ne olacak” diyerek ayrılma yanlılarını uyardı.

Haberin Devamı

İSPANYA’nın özerk bölgesi Katalonya’da pazar günü yapılacak parlamento seçimi, bir bağımsızlık referandumuna dönmüş durumda. Anketlere göre İspanya’dan ayrılık yanlısı Katalan partilerinin, özerk parlamentoda çoğunluğu sağlayacağı görülüyor. Milliyetçi Katalan partileri, seçimi kazanırlarsa 18 ay içinde İspanya’dan tamamen ayrılmak için referanduma gitme vaadinde bulunmuştu. Pazar günkü Katalonya’daki seçim öncesi bu tablo İspanya hükümetinin uykularını kaçırıyor.

Niye ayrılmak istiyorlar

Son yıllardaki ekonomik kriz, Katalan ayrılık yanlılarının desteğini artırdı. Ülkenin en zengin bölgelerin biri olan Katalonya halkı, vergilerinin İspanya’nın geri kalanı için kullanılmasından rahatsız. Ekonomik raporlar da Katalonya ekonomisinin İspanya olmadan çok daha iyi olacağını gösteriyor. İspanya Başbakanı Rajoy dün bir radyoya açıklamasında bağımsızlık ilan eden bir Katalonya’nın AB üyeliğini kaybedeceğini ifade etti. Rajoy, ekonomi konusunda ise “Emekli maaşlarına ne olacak? Ekonomiye katkı yapandan çok, emekli var. Finans kurumlarına, banka hesaplarına, para birimine ne olacak” diyerek seçmenleri uyardı.
AB ülkeleri de İspanya’nın bütünlüğünden yana tavır gösteriyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, üye ülkelerden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden bir bölgenin AB üyeliğinden çıkmış olacağını söyledi. Katalonya Özerk Bölgesi’nin bağımsızlık yanlısı başkanı Artur Mas ise Madrid’in yapacakları bir referandumu tanımaması durumunda İspanya’dan ‘tek taraflı kopuşun durdurulamaz’ olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Barcelona, ligden atılır

İspanya Profesyonel Futbol Ligi Başkanı Javier Tebas, Katalonya’da bağımsızlık yanlısı girişimlerin amacına ulaşması durumunda Barcelona’nın İspanya 1. Futbol Ligi’nin (La Liga) dışında kalacağını öne sürdü.

68 vekil yetiyor

Anketlere göre bağımsızlık yanlısı iki parti CDC ve ERC’nin koalisyonu, 135 sandalyeli Katalan parlamentosunda 63 ila 67 sandalye kazanıyor. Ancak bağımsızlık referandumuna gitmek için 68 koltuk gerekiyor. Radikal sol parti CUP destek verirse ayrılıkçılar çoğunluğu elde edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!