Avrupa'dan IŞİD'e korkutan katkı

Güncelleme Tarihi:

Avrupadan IŞİDe korkutan katkı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 00:20

AVRUPA ülkelerinden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarına katılanların sayısı hızla artıyor. Bugüne kadar Avrupa ülkelerinden IŞİD saflarına iki bin dolayında militanın katıldığı varsayılıyordu. Almanya İç İstihbarat Teşkilatı’na (Anayasayı Koruma Teşkilatı) göre, IŞİD’e Avrupa’dan katılanların sayısı üç bine ulaştı.

Haberin Devamı

IŞİD’e katılımın son haftalarda arttığına dikkati çeken Almanya İç İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaáen, Almanya’dan katılanların sayısının da sanılanın çok üzerinde olduğunu açıkladı. Bugüne kadar Almanya’dan IŞİD saflarına 400 dolayında militanın katıldığı belirtiliyordu. Almanya’dan IŞİD’e katılanlar konusunda bilgi veren Hans-Georg Maaáen’e göre, en az 125 militan Almanya’ya geri döndü. 25 militanın silahlı eylemlere katıldığının tespit edildiğini kaydeden Maaáen, Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarına katılanların çoğunun 30 yaşının altında olduğunu söyledi. Almanya’dan IŞİD’e katılanların yüzde 61’inin Alman pasaportuna sahip olduğunu belirten Hans-Georg Maaáen, yüzde 24’ünün ise iki ya da üç ülkenin vatandaşlığına sahip olduğu bilgisini verdi. Hans-Georg Maaáen’e göre Almanya’dan giden 40 militan Suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybetti.

Avrupa’dan IŞİD saflarına katılanların geri dönüşlerinin, Avrupa’da sınırların açık olması nedeniyle, başka ülkeler üzerinden olabileceğine dikkati çeken Hans-Georg Maaáen, işbirliği yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Bu arada Alman terör uzmanı Guido Steinberg, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin Avrupa ülkelerinde eylem yapacağını iddia etti. Steinberg, Bağdadi’nin eylem için Avrupa’dan giden militanları kullanacağını öne sürdü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!