Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2018 11:28

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 80. yıl dönümünde Avrupa’nın bir çok kentinde düzenlenen törenlerle sevgi saygı ve özlemle anıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Frankfurt Başkonsolosluğu’na bağlı Türk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende salon, tıklım tıklım dolup taştı. Dokuzu beş geçe saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Başkonsolos Burak Karartı, “Atatürk’ün bizlere bıraktığı mirasa duyduğumuz minnettarlığı ve bu mirasın kıymetini bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak için buradayız. Atatürk, Cumhuriyetimizi kurduğunda 42, hayata gözlerini yumduğunda ise yalnızca 57 yaşındaydı. Ama bu kısa ve özveriyle geçen hayata büyük başarılar sığdırabilmişti. Onun attığı sağlam temeller üzerinde 95 yaşını dolduran Türkiye Cumhuriyeti devleti, bölgemize ilham veren bir ülke konumundadır” dedi.

Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...

Haberin Devamı

TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ
Hessen Atatürkçü Düşünce Derneği Onursal Başkanı Mahmut Telli de Atatürk’ün vefatının o dönemde tüm dünyada büyük yankı uyardırdığını söyledi. Törende Frankfurt Kaethe Kolwitz Okulu öğrencileri de Atatürk için şiirler okudu, şarkılar söylediler.

Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...

NÜRNBERG’TE BAYRAK YARIYA İNDİRİLDİ
Nürnberg Başkonsolosluğu binasında düzenlenen tören öncesi bin adışındaki bayraklar yarıya indirildi. Tatil günü olmasına rağmen, törenin yapıldığı salon tamamen doldu.
Saygı duruşu ve milli marşın okunmasıylma başlayan törene Başkonsolos Yavuz Kül, Başkonsolos Yardımcısı Selçuk Eke, Konsoloslar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Fahri Kültür Ataşesi Turgay Hilmi, SPD Bavyera Milletvekili Arif Taşdelen, Kuzey Bavyera Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ayla Çokbudak, Kuzey Bavyera CHP Birliği Başkanı Rifat Çolak, Belediye Meclis Üyesi Aynur Kır, SPD Nordostbahnhof bölge başkanı Abdurrahman Gümrükçü, Türk sivil kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler ile vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından Atatürk sinevizyon gösterisine geçildi. 3. sınıf öğrencisi Orçun Kaplan, Atatürk şiiri okudu.

Haberin Devamı

Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...

MÜNİH’TE 9’U 5 GEÇE SİRENLER ÇALDI
Münih Başkonsolosluğunda düzenlenen tören, saatler 9’u 5 geçerken sirenlerin çalınmasıyla başladı. 2 dakikalık siren eşliğindeki saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile devam eden törende konuşanı Münih Başkonsolosu Mehmet Günay, başta Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarının önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.
Bir çok sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların katıldığı törende
Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenleri Burcu Yakut ve Kurt Mehmet Dinler ile öğrenci Bilgehan Dinler tarafından Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirildi.
Münih Batı Trakya Türkleri Aile Derneği çocuk korosu da şiir ve oratorya gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...

LONDRA’DA ANMA VE ANLAMA

İngiltere’nin başkenti Londra’da da ‘Atatürk’ü Anma ve Anlama’ başlığı altında bir gece düzenlendi. İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD) tarafından gerçekleştirilen geceye emekli Türk diplomat Onur Öymen, eşi Nedret Öymen, KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik, İADD Başkan Yardımcısı Dr. Ali Tekin Atalar, Prof. Dr. Belma Ötüş Basket, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gecede, genç ressam ve moda tasarımcısı Esengül Şaşı’nın ‘Devrim Kostümleri’ adıyla düzenlediği ve Cumhuriyet Devrimleri’nden esinlenerek tasarladığı 22 eserden oluşan kostüm tasarımları sergisi büyük beğeni topladı.

Haberin Devamı

Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...

BİR SEVDADIR SENİ YÜREKTE TAŞIMAK

Mustafa Kemal Atatürk, doğup büyüdüğü Rumeli topraklarında da ölümünün 80’inci yılında çeşitli etkinliklerle anıldı.
Kosova’da yer alan Filizler Atatürkçü Türk Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl 22’ncisi düzenlenen, üç günlük Atatürk’ü Anma Etkinlikleri, ‘Bir sevdadır seni yürekte taşımak’ programıyla sona erdi.
Kosovalı Türk ilkokul öğrencilerinin gösterileri ve Ankara Hamoy Halk Müziği Oyunları ve Araştırma Eğitim Korosu’nun konseri büyük ilgi gördü.
Prizren’deki kültür evi salonunda düzenlenen geceye, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosluğu Muavin Konsolos İsmail Cenk Şen, Kosova’da KFOR bünyesinde görevli Türk subayları ile çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

Avrupa’da sevgi, saygı, özlemle...

BÖYLE BİR LİDER ÖRNEĞİ YOK
İADD Başkanı Jale Özer, “Dünya tarihinde ölümünden 80 yıl sonra dahi 20. yüzyılın dehası olarak kabul edilen, hakkında 100 binin üzerinde makale, 50 binin üzerinde kitap yazılmış, 22 ülkede heykelleri yapılmış, her ölüm günü 10 Kasım saat 09.05’de, evde, okulda, sokakta, işyerlerinde yurt içinde ve yurt dışında saygı duruşuyla anılan başka bir dünya önderi yoktur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!