Avrupa'da ilk Ebola ölümü

Güncelleme Tarihi:

Avrupada ilk Ebola ölümü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 14:40

Ebola'nın son kurbanı Avrupa'dan. Liberya'da görev yaparken Ebola'ya yakalanan rahip Miguel Pajares tedavi için İspanya'ya getirildi. Tedavi için ABD'den "özel izin"le ilaç yola çıktı ancak rahip Pajares'e yetişmedi.

Haberin Devamı

75 yaşındaki İspanyol rahip Miguel Pajares de, iki ABD'li sağlık görevlisi gibi Batı Afrika’da Ebola virüsüne yakalanan hastalara yardım ediyordu. Rahip Pajares de, iki ABD'li sağlık çalışanı gibi Ebola virüsüne yakalandı.

ABD'li sağlık görevlileri ülkelerine götürülerek tedavi altına alındı. Tedavilerinde "ZMapp" isimli bir ilaç kullanıldı ve iyileşme belirtileri gösterdiler.

İspanyol hükümeti de, Ebola virüsüne yakalanan vatandaşı rahip Miguel Pajares için benzer bir operasyon gerçekleştirdi.
Pajares tedavi için 5 gün önce uçakla Liberya'dan Madrid'e getirildi. Ancak Pajares'in sağlık durumu hiç de iyi değildi. Pajares'i ölümcül virüsten kurtarmak için İspanyol hükümeti önemli bir adım daha attı.

RAHİP İÇİN ÖZEL İZİN

ABD'li iki sağlık çalışanınını tedavisinde kullanılan "ZMapp" ilacı için özel izin alındı. İlaç Madrid'e getirilerek Pajares'in tedavisinde kullanılacaktı. İlaç yoldayken Pajares'ten acı haber geldi. 75 yaşındaki rahip Pajares Ebola virüsünden yaşamını yitiren ilk Avrupa vatandaşı oldu.

Haberin Devamı

HENÜZ DENEME AŞAMASINDA

Henüz deneme aşamasında olan bu ilacı kullanan ABD'li hastaların durumunda iyileşme oldu ama bu iyileşmenin sebebinin "ZMapp" olup olmadığı henüz bilinmiyor.

AŞI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ebola virüsüne karşı ilaç geliştirme çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Geliştirilecek aşının klinik testleri geçmesinin ardından kullanıma girmesi bekleniyor.Batı Afrika’da şimdiye kadar 1000’in üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Ebola’ya karşı geliştirilecek aşının klinik testlerine bu yıl içerisinde başlanacağı duyuruldu.

Ebola’ya karşı aşı geliştirmek için çalışmalar başlatan İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline, aşının klinik testlerine ne zaman başlanacağıyla ilgili kesin bir tarih vermedi.ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) ise, testlerin ilk safhasının sonbaharda başlayabileceğini duyurdu.

ACİL DURUM ALARMI

Ebola için ne ilaç ne de aşı bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası acil durum alarmı verdiği Batı Afrika’da virüse yakalanan 1000’in üzerinde hasta hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

EBOLA VİRÜSÜ NEDİR?

Ebola virüsü dokunmayla bulaşmıyor. Ancak vücut sıvılarıyla bulaşıyor. Uzmanlar, hastalığın yüksek ateş, kas ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerinin olduğuna vurgu yapıyor.

İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden oluyor. Adını, Afrika'daki bir nehirden alıyor. Bulaşıcı olan virüs, kontrol altına alınmazsa salgınlar görülüyor.

Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 numara metrik (Nm) boyundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!