Avrupa’da da kaynana

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da da kaynana
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 13:12

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Göknur Akçadağ, yurt dışındaki Türklerin sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Yurt dışında Yaşayan Türk Kadınları İçin Materyal Oluşturma Projesi kapsamında yapılan araştırmada en sık yaşanan sıkıntılardan biri vatandaşlık almak. 2012’de başlayıp 2014 sonuna kadar devam eden projenin çalışma alanının Belçika, Hollanda ve Fransa’yı kapsadığını söyleyen Akçadağ, proje çerçevesinde broşürler oluşturulduğunu, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlarla görüşüldüğünü, eğitim seminerleri düzenlendiğini açıkladı.

NASIL DÖNECEĞİNİ BİLMİYOR

Akçadağ, araştırmaya göre yurt dışında yaşayan Türklerin en fazla ‘bilgiye erişimde’, ‘vatandaşlık almada’ ve ‘çocuklarının doğru yönde eğitim alması’ noktasında sorun yaşadıkları ortaya çıktığını söyledi.

Aynı zamanda kadınların ev hayatlarının kapalı olduğu ve burada daha çok aile büyüklerinin, şiddete uğrayan bazı kadınların ilgili makamlara nasıl bir mekanizma içerisinde ulaşacağını bilemediğini belirten Akçadağ, Türkiye’ye dönme isteği varsa bu konuda nasıl bir girişimde bulunacağına ilişkin problemlerin olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Kayınvalidelerle ilgili sorunların da dile getirildiğini anlatan Akçadağ, şunları söyledi:
“Özellikle aile büyüklerinin ve kayınvalidelerin hayatları şekillendirmede baskın bir rolü olduğu, eğitim seminerlerinin bu aile büyüklerine ve kayınvalidelere de mutlaka yapılması gerektiği söylendi. Türkiye’dekinden daha farklı ‘gelin’ durumunda olan ya da ‘evin kızı’ olarak yaşayan kişi, ‘Ben şunu böyle yapmak istiyorum’ dese bile evdeki büyük buna karar veriyor. Evlilik yoluyla yurt dışına gitmiş vatandaşlar ‘ithal gelin’ ve ‘ithal damat’ tabirlerini kullanmaktan hoşlanmıyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!