Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atılan adımlar hayra alamet değil

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atılan adımlar hayra alamet değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2015 20:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın şu anda atmış olduğu adımların, Suriye’deki bombardıman olaylarının özellikle Türkiye açısından kabul edilir hiçbir yanı olmadığını belirterek, “Şu anda Rusya çok ciddi bir yanlışın içindedir. Bu, öyle zannediyorum ki bölgede kendisini zaman içerisinde yalnızlığa götürecek bir adımın da işareti olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Fransa’nın Strazburg kentinde katıldığı “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” etkinliği öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarını eleştirdi.

Erdoğan, “Şu anda Rusya çok ciddi bir yanlışın içindedir. Bu, öyle zannediyorum ki bölgede kendisini zaman içerisinde yalnızlığa götürecek bir adımın da işareti olabilir. Bunu, altını çizerek söylüyorum zira Türkiye gibi bir ülkeye rağmen bu adımları atıyor olması, bizi ciddi manada üzmektedir, tedirgin etmektedir. Aramızdaki ikili ilişkiler malumdur” dedi.

“Rusya’nın şu anda atmış olduğu bu adımlar, Suriye’deki bu bombardıman olaylarının özellikle Türkiye olarak bizim açımızdan kabul edilir hiçbir yanı yoktur” diyen Erdoğan, bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, gerek Moskova ziyaretinde gerekse birkaç gün önce yaptıkları telefon görüşmesinde de ifade ettiğini aktardı. Erdoğan, “Atılan adımlar hayra alamet değildir. Rusya şu anda İran, Irak, Suriye ile işbirliği halinde böyle bir adımı atmıştır. Biz de tabi bütün bu değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Bu değerlendirmeleri yapmak suretiyle bu konudaki hassasiyetlerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde ele alacağız. Devlet terörü estiren bir Esad var ve bu devlet terörü estiren kişiyi, ne yazık ki bakıyorsunuz, Rusya da savunuyor, İran da savunuyor. Rejimle iş birliği yapan ülkeler, tarihe bunun hesabını vereceklerdir” dedi. Erdoğan, Suriye’de güvenli bölge tartışmalarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Güvenli bölge olayı bizim gündemimizden çıkmaz. Buradaki insanlar aynı zamanda kendi topraklarına da dönmek istiyorlar. Güvenli bölgenin tesis edilebilmesi için de uçuşa yasak bölgenin olması şart.”

Haberin Devamı

Erdoğan, eğit-donat programıyla ilgili, “Şu anda bu işin tam manasıyla mevzisinde olan biziz. Biz elimizden geleni yaptığımız için biz şu anda başarılıyız. Amerika bu konuda eğer başarılı olamadığını anlıyorsa, başarılı olması için ne gerekiyorsa bunu yapması lazım” dedi.

Haberin Devamı

‘BİR YERE KADAR SABREDERİZ’
Mültecilerin durumuyla ilgili de değerlendirmeler yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de, 1 milyon 700 bini Suriyeli, 300 bini Iraklı olmak üzere 2 milyon mülteci olduğunu hatırlattı. Erdoğan, “Acaba Rusya’da ne kadar mülteci var? İran’da ne kadar mülteci var? Biz şu ana kadar 7,5 milyar dolar harcama yaptık. Avrupa, en ufak bir mülteci akınından rahatsız değil mi? Peki tüm Avrupa’da şu anda ne kadar mülteci var diye baktığınız zaman 200 bin civarında. Şimdi yeni yeni o tarafa doğru bir akın söz konusu. Bize ne diyorlar? Akıl veriyorlar; ‘Aman ha kapılarınızı açmayın, bize gelmesin. Bunlar sizde kalsınlar’. Biz bir yere kadar sabrederiz. Bir yerden sonra gereğini biz de yaparız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!