Almanya'nın göç politikasi tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın göç politikasi tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2013 12:06

CDU, SPD, Yeşiller, FDP, Sol Parti ve BİG Partisi temsilcileri Köln'de katıldıkları panelde çifte vatandaşlık ve göç politikası konularını tartıştı.

Haberin Devamı

Almanya'da Türk Akademisyenler Birliği (NİTAB) ve Dein Köln e.V derneğinin ortaklaşa düzenlediği çifte vatandaşlık konulu panele federal ve yerel siyasetçiler katıldı.

NİTAB ve Dein Köln derneklerinin düzenlediği panele  katılan NRW Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, seçim hakkı olanların mutlaka sandığa gitmelerini istedi.

Köln Üniversitesi'ndeki panele Federal Meclis Sol Parti Milletvekili Matthias Birkwald, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, BİG Partisi Federal Başkanı Haluk Yıldız, Köln Belediye Meclis üyesi Gonca Mucuk (SPD), CDU Federal Meclis adayı Karsten Möring ve FDP Federal Meclis adayı Hans Stein katıldı.

Temsilciler partilerinin göçmen politikaları ve çifte vatandaşlık konusundaki tutumlarını açıklarken, dinleyicilerin sorularını da cevapladı.

Haberin Devamı

Federal Meclis Sol Parti Milletvekili Matthias Birkwald bünyelerinde sürekli göçmen kökenlilerin olduğunu belitirken bugün federal düzeyde üyelerinin yüzde 19'unun göçmen kökenli olduğunu iletti.

Türklere uygulanan opsiyon modelinin kabul edilemez ve yürürlükten kaldırılması gerektiğini savunan Birkwald olası SPD, Yeşiller ve Sol Parti koalisyonun çifte vatandaşlık için uygun zemin oluşturduğunu savundu.

NRW Eyalet Meclisi'nde ikinci dönemini geçiren Arif Ünal ise insanların ancak onlara eşit haklar tanındığında kendilerini toplumun bir parçası sayacaklarını söyledi.

Ünal da opsiyon modelinin kaldırılması ve çifte vatandaşlık hakkının Türklere de verilmesi gerektiğini savundu. Bunun için de insanların seçimlere katılıp doğru partiye oy vermeleri gerektiğini belirtti.

Uyum Meclisi'nden sonra Köln Belediye Meclisi'ne seçilen Gonca Mucuk başta göçmen kökenlilerin belediyelerin idari birimlerinde görevlendirilmeleri gerektiğini açıkladı.

Mucuk Köln Belediyesi'nin idari birimlerinde meslek eğitimi yapanların oranları 2004 yılında yüzde 4 oranındayken, geçtiğimiz yıl bu rakamın yüzde 26'ya yükseldiğini hatırlattı.

Parti içerisinde göçmen kökenlilere verilen değerin gözle görünür olduğunu belirten Mucuk, çifte vatandaşlık hakkının Türklere de verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez seçimlere adaylığını koyan BİG Partisi'nin Federal Başkanı Haluk Yıldız, İslam'ın Almanya'da resmi din olarak tanınmasının gerektiğini söyledi. Yıldız'a göre Almanya'da göçmenlere yönelik hoşgörünün geçici, onu takip eden müsamahanın yerine tanınma olması gerekiyor.

Yıldız için ayrıca yerel seçim hakkı sorunun da çifte vatandaşlık hakkıya otomatik olarak ortadan kalkacak.

Türk kökenli CDU Federal Meclis adayı Cemile Giousouf'in yerine panele katılan Karsten Möring, parti içinde Almanya'da yaşayan insanların bir vatandaşlık ile yetinmeleri gerektiğinde hem fikir olduklarını ve olası koalisyon görüşmelerinde daha önemli konuların olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Hans Stein ise FDP'nin bireyselliği esas aldığı ve insanların vatandaşlık ve din gibi konularda özgür olmaları gerektiğini söyledi.

OYUNUZU KULLANIN

Panele misafir konuşmacı olarak katılan NRW Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, şunları söyledi: "NRW'de yaşayan 18 miyon insanın 4,1 milyonu göçmen kökenli ve 1,3 milyonu Müslüman. Beş yaş altındaki çocuklarda göçmen kökenlilerin oranı yüzde 50. Eyaletimizde seçim hakkına sahip olan göçmen kökenli erkekler yüzde 12, kadınlar ise yüzde 14 düzeyinde. Öte yandan Duisbug Uyum Meclisi seçimlerinde yüzde 8 oranında katılım oldu. Sandığa giderek bu oranları birlikte yükseltmeliyiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!