Almanya’dan, ABD’ye uyarı: ‘Ekonomik savaş, güvensizliğe yol açar’

Güncelleme Tarihi:

Almanya’dan, ABD’ye uyarı: ‘Ekonomik savaş, güvensizliğe yol açar’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2018 12:51

ABD’nin Türk ürünlerine yönelik gümrük vergisini artırma kararı, Almanya’da da tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

BILD am Sonntag gazetesine konuşan Başbakan Angela Merkel’in hükümet içindeki sağ kolu olarak bilinen Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, ABD’nin başlattığı ticaret savaşının dünyanın ekonomik büyümesini olumsuz etki yapacağını belirterek “Bu ticari savaş ekonomik büyümeyi yavaşlatır ve zarar verir. Yeni güvensizliğe yol açar” dedi. 

Gazetenin, “Trump, Çin’e ve Türkiye’ye yönelik sert gümrük önlemlerini uygulamaya koyuyor. Dünya ekonomisi için bu durumun tehlike boyutu nedir?” sorusuna Altmaier, şu yanıtı verdi:
“Geçmişte gördük; ticaret savaşlarında ürün fiyatları artacağı için en büyük sıkıntıyı tüketici çeker. Dünya genelinde düşük gümrük vergilerine, daha fazla açık pazarlara ve daha az korumacılığa ihtiyacımız var.”
Pazar günleri yayınlanan Alman Bild am Sonntag gazetesine konuşan Altmaier, önümüzdeki ekim ayında Türkiye’yi ziyaret edecek. Altmaier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 ve 29 Eylül’de Berlin’e yapacağı iki günlük resmi ziyaretinden sonra kalabalık bir heyet ile Ankara’ya gelecek. Altmaier’in Ankara’da ekonomi ve enerji alanında görüşmeler yapacak. Altmaier Türkiye ziyaretiyle ilgili ise şunları söyledi:
“Ankara’da ekonomi ve enerji bakanlarıyla görüşeceğim. Benim görevim Türkiye’de faaliyet gösteren yedi binin üzerinde Alman şirketlerinin çıkarını korumak. Biz Türkiye’nin istikrarlı ve demokratik bir ülke olmasını istiyoruz. İyi ekonomik ilişkiler buna hizmet eder.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE AVRUPA İÇİN ÖNEMLİ
Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi Türkiye ile iyi ekonomik ilişkiler kurmayı hedeflediklerini belirten Altmaier, “Bizim Türk ortaklarımız Alman vatandaşlarının koruması söz konusu olduğunda taviz vermediğimizi biliyor. Aynı zamanda 80 milyonluk nüfusu olan, NATO üyesi bir ülke ile ekonomik ilişkileri yeniden düzeltmek de söz konusu. Türkiye Avrupa’nın güvenliği anlamına gelen bir ülke. Ankara ile mülteci konusunda harika bir işbirliğimiz var. Türkiye’de seçimler geride kaldı. Şimdi nesnelliğe dönüş şansımız var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!