Almanya’da suç duyurusu şart

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da suç duyurusu şart
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 09:19

ALMAN Ceza Yasası Başbakan, Cumhurbaşkanı ve politikacılara hakaret ve iftira suçlarına 5 yıla kadar hapis veya para cezası öngörüyor. Ancak dava açılabilmesi için cumhurbaşkanı veya başbakanın suç duyurusunda bulunması gerekiyor.

Haberin Devamı

Almanya’nın Dresden kentindeki yabancı düşmanı Pegida’nın 12 Ekim tarihli gösterisinde Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Yardımcısı için kurulan idam sehpasına savcılık soruşturma başlattı. Ancak Merkel ve yardımcısı suç duyurusunda bulunmadı. Soruşturma açan Dresden Savcılığı, soruşturmanın hakaret değil, iç huzuru bozmak için tehdit suçu şüphesiyle açıldığını ve bunun kamu davasına girdiğini söyledi.

26 Ağustos’ta da Almanya’nın Saksonya Eyaletindeki Heidenau kentinde bir mülteci yurdunu ziyaret eden Başbakan Merkel’e 20 yaşındaki bir kadın gösterici, “pis şıllık”, “fahişe” diye bağırırken savcılık olayın anayasa organlarını kötülemeye girmeyeceğini söyledi. Merkel “Suç duyurusunda bulunacak mısınız” sorusuna “düşünce özgürlüğü olan bir ülkede yaşıyor olmaktan sevinçliyim” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Kitzingen İdari Mahkemesi, bu ay, Merkel için Facebook’ta “kurşuna dizmeli” yazan bir kişiyi 2.3 yıl hapis cezasına mahkûm etti. Kararın, sanığın daha önce de benzer suçlar işlediği için verildiği belirtildi. İtiraz edilen karar henüz kesinleşmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!