Almanya’da siyaset toz duman

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da siyaset toz duman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 10:45

Almanya’da ekonomi, bugüne kadarki en parlak dönemini yaşıyor. Ekonomideki yüksek konjonktür hazineye para yağdırıyor. Ama ekonomik başarı siyasete yansımıyor. Tam tersine siyaset ‘toz duman’.

Haberin Devamı

Almanya’da siyaset toz duman
HÜKÜMET ortağı SPD’de kazan kaynıyor. Büyük ortak CDU başkanlık yarışıyla çalkalanıyor. Almanların yüzde 52.4’ü koalisyonun 2021 yılına kadar devam edeceğine inanmıyor.
Bavyera ve Hessen seçimlerinde ağır oy kaybına uğrayan hükümet ortağı ‘Sosyal Demokratlar’la ‘Hıristiyan Demokratlar’ın düşüşü anketlerde de devam ediyor.
Pazar günkü kamuoyu yoklamalarına göre Hıristiyan Demokratlar yüzde 25’e, Sosyal Demokratlar yüzde 14’e düşmüş bulunuyor.
Muhalefet partileri ise güçleniyor. Bu gidişten en çok yararlanan Yeşiller. Yeşiller’in oyları yüzde 21’lerde seyrediyor. Aşırı sağcı AfD’nin oyları yüzde 15, Sol Parti’nin yüzde 10, FDP’nin yüzde 9.

Haberin Devamı

ÇIKIŞ YOLU ARIYOR
Hükümetin sergilediği bu kötü görüntüden ne Başbakan Angela Merkel ne de ortağı SPD lideri Andrea Nahles memnun. Küçük ortak CSU lider sorununu henüz çözüme kavuşturmadı.
CDU içinde Başbakan Merkel’in yerine liderlik koltuğuna başvuranların sayısı 12’ye çıktı. Adayların büyük çoğunluğu kamuoyunda hiç tanınmıyor. En zor durumda olan ise Sosyal Demokratlar. SPD, gelecek kaygısıyla içine düştüğü krizden çıkış yolları arıyor.
Dışişleri Bakanı Heiko Maas, kendi sonunu hazırlama hırsına karşı uyardı ve SPD’yi, ‘kendi kendisiyle uğraşmayı bırakıp daha fazla özgüven geliştirmeye’ çağırdı.
Parti içinde büyük koalisyonun sonu tartışılıyor.
Bir taraf “Koalisyondan çıkalım” derken, diğer taraf koalisyonu terk etmenin, partinin sonunu hızlandıracağına inanıyor.

SAĞA KAYMA UMUDU
CDU, aralık ayı başında Merkel’in yerine yeni bir parti lideri seçerek partiyi yenilemeyi umut ediyor. Ancak bu yenileme sürecinin partinin sağa kaymasıyla sonuçlanacağından korkuluyor.
Eksen kaymasının CDU’ya daha çok oy kaybettireceği endişesi hakim.
SPD, 6 ay önce liderini yeniledi. Martin Schulz’u indirip Andrea Nahles’i başkan seçti.
Ancak yenilik lider değişimiyle kaldı. Şimdi parti yönetiminde personel tartışmasının partiye zarar vereceği görüşü ağırlıkta. SPD’nin umudu Merkel’in CDU liderliğini bırakmasıyla partinin sağa kayması.
Böyle bir gelişmenin ortada boşluk yaratacağından hareket eden SPD, sosyal demokrat konulara ağırlık verip CDU ile arasındaki farkı daha açık göstererek yeniden atağa geçmeyi umuyor.
Almanya yeni yılda yeni bir hükümet tartışması içine girecek. Gelecek yıl siyasette taşlar iyice yerinden oynayacak.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!