Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, temmuzda arttı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, temmuzda arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 15:59

Almanya'da haziran ayında 107,4 puan olan Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, temmuzda 108 puana yükseldi.

Haberin Devamı

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) temmuz ayı İş Anketi sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora ilişkin yapılan açıklamada, sanayi ve ticarete ilişkin temmuz ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 107,4 puandan 108 puana çıktığı bildirildi.

Beklentilerin üstünde gerçekleşen söz konusu endeksin, piyasalarda 107,2 puan olması bekleniyordu.

Mevcut iş durumu değerlendirmelerinin geçen ayki gerileme sonrasında önemli ölçüde geliştiği ve iş beklentilerinin de üç ay üst üste geriledikten sonra biraz daha iyimser olduğu aktarılan açıklamada, Yunanistan'ın durumundaki son rahatlamanın Alman ekonomisindeki güvene katkı yaptığı kaydedildi.

İmalat iş ortamı endeksinin arttığı belirtilen açıklamada, "Üreticiler, gelecekteki iş gelişmeleri hakkında açıkça daha fazla iyimser. Daha önce çok iyi olan mevcut iş durumuna ilişkin değerlendirmeleri ise hafif kötüleşti" denildi.

Toptan ve perakende satış iş iklimine ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Toptan iş ortamı göstergesi hızlı şekilde arttı. Mevcut iş durumuna yönelik değerlendirmeleri, 2012 yılının şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. İş beklentileri de canlandı. Perakende iş iklimi göstergesi, temel olarak daha temkinli iş görünümü nedeniyle düşmeye devam etti. Ancak, mevcut iş durumu değerlendirmeleri ise biraz daha iyi gerçekleşti."

Açıklamada, inşaat ortamı ikliminin ise üst üste 3 aylık artışın ardından kötüleştiği belirtilirken, mevcut iş durumuna ilişkin değerlendirmelerin bir miktar bozulmasına rağmen, beklentilerin canlandığı ifade edildi.

"Endeks, Yunan krizine rağmen çok hız kazanmasa da toparlanmanın devam ettiğine işaret etti"

Capital Economics Kıdemli Avrupa Ekonomisti Jennifer McKeown, yayımladığı bilgi notunda, Ifo endeksinin ülkedeki istikrarlı toparlanmaya işaret ettiğini belirtti.

McKeown, Ifo iş dünyası endeksindeki artışın, ülkedeki toparlanmanın çok hız kazanmasa da Yunanistan krizine rağmen devam ettiğine ilişkin güçlü bir sinyal verdiğini belirtti.

Commerzbank analistlerinden Ralph Solveen ise endeksin hala zayıf avro, ucuz petrol ve güçlü ABD büyümesi tarafından desteklendiğini bildirdi.

Ifo endeksinin gelişmekte olan ülkelerin zayıflığından etkilenmediğine dikkati çeken Solveen, "Ancak, gelişmekte olan ülkelerden talep çok daha az dinamik hale geldiği için Ifo artık yukarı yönlü bir potansiyele sahip değil" değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!