Almanya'da bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Almanyada bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 13:23

Almanya'da Thüringen eyaletinin, istihbarat için muhbir kullanmama kararı aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Thüringen eyaletinde Aralık ayında göreve başlayan Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'nden oluşan koalisyon hükümetinin temsilcileri istihbaratta artık muhbir kullanmayacaklarını açıkladı.

Sol Parti Thüringen Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Susanne Henning-Wellsows, muhbirlerin geçmişte yarardan çok zarar verdiğini ifade etti.

Hennig-Wellsows, muhbirlerin terörle mücadelede istisnai durumlarda kullanılacağını belirterek, buna gelecekte eyalet başbakanı ve içişleri bakanı ile istihbarat servislerinden sorumlu olan Eyalet Meclisi Kontrol Komisyonu'nun karar vereceğini kaydetti.

Yeşiller Partisi'nden Dirk Adams da, alınan kararın, Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) terör örgütünün cinayetlerini araştıran Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun mantıklı sonucu olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Böylelikle Almanya'da ilk kez bir eyalet muhbir kullanmama kararı aldı.

Karara eleştiri

Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, Thüringen eyaletinin aldığı kararı eleştirdi.

Bunun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirten Bosbach, söz konusu eyalette muhbirlerle kötü tecrübeler yaşanmış olmasının prensip olarak muhbirleri kullanmamak için bir argüman olamayacağını kaydetti.

Çalışmalarını geçen yılın Ağustos ayında tamamlayan NSU Meclis Araştırma Komisyonu muhbirleri kullanmama tavsiyesinde bulunmuştu. Bu tavsiye daha sonra hükümeti kuran partiler tarafından koalisyon sözleşmesine alınmıştı. Araştırma Komisyonu'nun raporunda güvenlik birimlerinin NSU terör örgütünü soruşturan güvenlik ve istihbarat birimlerinin tümüyle başarısız kaldığı ifade edilmişti.

Cinayetlerden sorumlu tutulan NSU üyeleri Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe yıllarca Thüringen eyaletinde yaşamıştı. Böhnhardt ve Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygunu gerçekleştirdikten sonra polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Zschaepe'nin, en son kiraladıkları evi de delilleri yok etmek amacıyla kundakladığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

NSU üyeleri 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar gerçekleştirmek ve banka soygunları yapmakla suçlanıyor.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!