Almanya'da 5 milyon kişinin işi tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Almanyada 5 milyon kişinin işi tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 10:06

Gelecek 10 ile 20 yıl içinde şoförsüz arabalar trafiğe çıkacak. 20 yıl içinde her iki işyerinden birini akıllı robotlar alacak. Hızlı dijitalleşmeyle milyoner olma şansı arttı. Gelecekte hangi meslekler tehlikede, hangi meslekler gözde olacak?

Haberin Devamı

Alman otomobil şirketleri navigasyon sistemi için Nokia’nın geliştirdiği yeni kart hizmetini satın aldı. Yeni kart, sürücüyü en kısa yoldan hedefe götürmekle kalmıyor, trafikteki güncel gelişmeleri anında internet üzerinden alıp alternatif güzergâh öneriyor.

İnsanların ne kadar yetenekli olduğunu veya büroda çalışanların ne zaman işe ara verip hareket etmesi gerektiğini gösteren dijital bantlar geliştirildi. Hızlı dijitalleşme sonucu birçok mesleğin geleceği tehlikeye girerken, yeni gözde meslekler oluşuyor.

Dijitalleşme, eski hayat tarzını sürdürmeyi tamamen zorlaştırıyor, ama aynı zamanda çok büyük fırsat ve şans sunuyor.

MİLYONER OLMA ŞANSI

Almanya Gelecek ve İş Araştırma Enstitüsü Müdürü Klaus Zimmermann'a göre, gelecekte milyoner olma şansı çok daha yüksek.

Bunun için piyasadaki açığı doğru zamanda yakalamak yeterli. İş yerlerinin geleceğini araştıran Oxford Üniversitesi bilim insanlarına göre gelecek 20 yıl içinde her iki işten birinin yerini bilgisayar ve akıllı robotlar alacak. İş yerinde bedensel güç yerini psikolojik baskıya bırakacak. Çalışanların üzerinde psikolojik baskı artacak.

Almanya Çalışma Bakanlığı raporlarına göre ruhsal sorunlar nedeniyle erken emekliye ayrılanların oranı 1993'te 15.4 iken şu anda yüzde 42.7’ye yükseldi.

TEHLİKEDE OLAN İŞLER

Japonyada bakımevindeki insanları kaldırmak için insan gücü yerine akıllı makineler kullanılıyor.

Yakında yemek yedirecek makinelerin devreye girmesi bekleniyor.

Alman Makine Üreticileri Birliği verilerine göre Almanya, Kore ve Japonya'dan sonra kişi başına en çok robot düşen üçüncü ülke. Bin çalışana 282 robot düşüyor. Geçen yıl 20 bin yeni robot devreye girdi. Robotlar artık bir iş arkadaşı.

Geleceği en tehlikede olan iş alanlarının başında ise nakliyat, lojistik ve çağrı merkezleri geliyor.

Oxford bilim insanlarına göre bu sektörde gelecek 10 yıl içinde tüm işleri akıllı robotlar üstlenecek.

Geleceği tehlikedeki meslekler arasında telefon satıcıları ikinci sırada. Basit büro işleri de gelecek 10 yıl içinde tarihe karışacak.

Avrupa Ekonomi Araştırma Merkezi’ne göre Almanya'da robotlar sayesinde 5 milyon insanın işi tehlikede.

Bu hızlı teknolojik gelişme insan iş gücünü devre dışı mı bırakacak?

Siemens Başkanı Joe Kaeser, bu konuda oldukça iyimser: “Bizim Bavyera Eyaleti'ndeki elektronik iş yerimiz Amberg'te bugün bin 200 insan çalışıyor. 25 yıl önce de hemen hemen bu kadar insan çalışıyordu. Ama bu süre zarfında üretimi sekiz kat artırdık.”

Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt'e göre de internet verilerini elinde tutan ve iyi değerlendirenler küresel rekabetin kazananı olacak.

EN GÖZDELERİ

Dijitalleşme sonucu geleceği en yüksek olan mesleklerin başında meşguliyet terapisti geliyor.

Hastanın hastanede boş geçen zamanı içinde duygusal ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmesini önleyecek meşguliyet terapisti mesleğini sırasıyla şu meslekler izliyor:

Teknisyen denetçiliği, sivil koruma yöneticiliği, sağlık sektöründe sosyal eleman, iş terapisti, ortopedi teknisyeni, ağız ve çene cerrahı, diyet asistanı ve beslenme uzmanı, koreograf, satış uzmanı, cerrah, psikolog, diş doktoru, ilkokul öğretmeni, tıbbi araştırmacı, ayak sağlığı uzmanı, tekstil tasarımcısı, sergi, fuar tasarımcısı, dil terapisti... Bunlar en önemlileri.

HİZMET SEKTÖRÜ

Alman Friedrich Ebert Vakfı’nın araştırmasına göre ise otel, restoran, ticaret, sağlık ve sosyal hizmetler sektöründe de çalışanların sayısı artacak. Bu sektörlerde 2025 yılına kadar çalışan sayısı yüzde 6 artışla yüzde 77'ye çıkacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!