Almanya’da 25 yılda ne değişti

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da 25 yılda ne değişti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2018 13:06

Almanya’da 1993’ün 28 Mayıs’ı 29 Mayıs’a bağlayan gecesi, o zamanki siyasi tartışmalardan cesaret almış dört ırkçı, Solingen’de Genç Ailesinin yaşadığı binayı ateşe verdi.

Haberin Devamı

Almanya’da 25 yılda ne değişti
Bina, gece kundaklandığında evde Genç Ailesinden 19 kişi kalıyordu. 3’ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti. 8’i kişi ağır yaralandı.

Gözü dönmüş dört sinsi ırkçı saldırgan 10 ila 15 yıl arasında hapis cezaları aldı. Bugün dördü de uzun süredir serbest.
Solingen kenti bugün yabancı düşmanlığının sembolü. Ondan bir yıl önce de Mölln kentinde iki Türk ailenin kaldığı ev ateşe verildi. 3 kişi alevler içinde can verdi. Daha itfaiye yangını söndürmeye çalışırken, saldırganlar polisi arayıp “Heil Hitler” (Yaşasın Hitler) diyerek saldırıyı üstlendi.

ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR
Solingen saldırısının üzerinden 25 yıl geçti. Almanya’da bu saldırılardan sonra ne değişti?
O zaman, “Tekne doldu” diyerek, iltica yasasının değiştirilmesi tartışılıyordu.
Bugün ise “Mültecilerle ülkemiz elden gitti, biz ülkemizi geri alacağız” diyen aşırı sağcı parti AfD Alman parlamentosunda.
Hem de üçüncü büyük parti.
Anamuhalefet partisi.
25 yıl önce ırkçı düşünceler kafalar da gizliydi ve bu düşünceleri açığa vurmaktan korkuyorlardı. Bugün AfD sadece parlamento ve televizyonlardan değil, miting ve gösterilerle açık açık şiddete kışkırtıyor.
Hafta sonu ‘Hesaplaşma Günü’ adı altında başkent Berlin’de düzenlenen AfD gösterisine yaklaşık 6 bin kişi katıldı.
“Direniş, direniş” sloganlarıyla yürüyen kalabalığı AfD’nin başlarından Jörg Meuthen, mültecilere, “Almanya’yı hediye ediyorlar” diye ateşledi.
Alexander Gauland, yerleşik partilere atfen, “Onlar yabancıları seviyorlar, bizi değil, sizi değil, Almanları değil” diyerek ateşi körükledi.

Haberin Devamı

MESUT ÖZİL’LE TETİKLEDİ
AfD’nin nefret tellalcılarından Beatrix von Storch, Alman milli Mesut Özil için, “İslam’a anayasadan daha yakın. Böyle bir futbolcunun milli takımızda yeri yok” diyerek, tetikledi.
Kalabalık onun bu sözlerine, göçmenleri kasten, “Pasaport yok, giriş yok” diye tezahürat yaptı.
*
25 yıl önce Solingen’deki cenaze törenine dönemin Başbakanı Helmut Kohl katılmadı. Kamuoyundan gelen tüm baskılara rağmen, “Kararım karar” dedi.
Kohl’ün tavrına daha önemli randevuları olduğu ve ‘başsağlığı turizmi istemediği’ gerekçe gösterildi.
Bugün 25 yıl sonra Başbakan Angela Merkel, son anda Solingen kentinin bağlı olduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin başkenti Düsseldorf’ta başbakanlıkta düzenlenecek anma törenine katılacak.
Ama Solingen’deki anma törenine gitmeyecek.
Solingen, Düsseldorf’tan 40 km ötede.
Almanya, Solingen’den ders çıkardı mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!