Almanya seçimlerinden ilk sonuçlar

Güncelleme Tarihi:

Almanya seçimlerinden ilk sonuçlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 16:20

Almanya'da genel seçimlerin ardından açıklanan ilk sandık çıkış anketleri, Başbakan Angela Merkel'in zaferle çıktığına işaret ediyor. Ancak Merkel'in mevcut koalisyon ortağı liberal FDP yüzde 5'lik seçim barajının altında kaldı.

Haberin Devamı

Açıklanan ilk sandık çıkış anketlerine göre, Merkel önderliğindeki muhafazakar CDU/CSU bloku oyların yüzde 42.5'ini aldı. Bu seçimlerde en yüksek oy oranına ulaşan Merkel, sonuçlarla ilgili yaptığı ilk yorumda, "Süper bir sonuç. Almanya'yı dört güzel yıl daha bekliyor" dedi.

Bu oy oranının teyit edilmesi halinde, bu, Hıristiyan Demokratların 1990 yılından bu yana ulaştığı en yüksek oran olacak. CDU/CSU blokunun ve Merkel'in bu başarısının en önemli nedeni olarak, Euro Bölgesi'nde ciddi bir krizin yaşandığı dönemde ekonomi politikalarının doğru yönetilmesiyle büyümenin sağlanması ve işsizlik, enflasyon gibi göstergelerin kötüleşmemesi gösteriliyor.

Reuters, ARD ve ZDF gibi medya kuruluşları, parlamentoda Merkel'in tek başına iktidar kurmaya yetecek sandalye sayısına ulaşabileceği tahmini yapıyor. Ancak bu durumun gerçekleşmesi, Euro karşıtı Alternative für Deutschland partisinin barajı geçip geçemeyeceğine bağlı. Parlamentodaki sandalye dağılımının sabah saatlerinde netleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

CDU/CSU'nun koalisyon ortağı ve önümüzdeki dönemde de birlikte hükümette birinci tercihi olan liberal FDP'nin oyları ise yüzde 4.5'te kaldı.

Bu durum, koalisyon hesaplarının sil baştan yapılmasına neden oluyor. Analistler, Merkel'in SPD ile koalisyon görüşmelerinin aylarca sürebileceğini ve asgari ücretin artırılması ile yüksek gelir grubuna vergi artışı getirilmesi gibi sol kanattan gelen bazı taleplerin hükümet programına girebileceğini ifade ediyor.

İŞTE KOALİSYON OLASILIKLARI

EURO KARŞITLARI MECLİS'İ ZORLUYOR

Her ne kadar koalisyona girmesine kesin gözüyle bakılsa da sol partilerin oy oranı da beklentilerin altında kaldı. Merkez soldaki sosyal demokrat SPD yüzde 26.5 oy aldı. Yeşiller'in oy oranı yüzde 8'de kalırken, aşırı sol politikalarıyla bilinen Sol Parti ise oyların yüzde 8.5'ini aldı.

Euro karşıtlığıyla bilinen Alternative für Deutschland partisi ise yüzde 4.9 ile parlamentoya girme barajını zorluyor.

Seçimlerle ilgili kesin olmayan resmi sonuçlar Pazartesi sabahı açıklanacak. Kesin sonuçların açıklanması ise 9 Ekim'de.

Haberin Devamı

EN AZ ÜÇ TÜRKİYE KÖKENLİ MECLİS'TE

34 PARTİ KATILDI
Seçimlere 34 parti katıldı ve 4 bin 451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarıştı. Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.

Partilerin parlamentoda sandalye kazanabilmeleri için yüzde 5'lik seçim barajını geçmeleri gerekiyor.

Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve her beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.

Seçimlere yaklaşık 100 yabancı kökenli aday katıldı. Bu adaylar arasında 66 Türk asıllı.

Almanya'da yaklaşık 15 milyon yabancı kökenli bulunuyor. Bunlardan oy verme hakkına sahip 5 milyonu, seçmen sayısının neredeyse yüzde 10'una denk düşüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!