Almanya, ‘misafir işçi’den ders çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Almanya, ‘misafir işçi’den ders çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 21:23

İşgücü göçüyle gelen Türklere, “Bir gün geri dönecekler” diye başlangıçta ne Almanca ne de uyum kursları imkanı sunmayan Almanya, şimdi mültecilerin bir an evvel Almanca öğrenip iş piyasasına girmesini istiyor.

Haberin Devamı

1960’lı yıllarda işgücü göçüyle gelen insanlara misafir işçi gözüyle bakan Almanya hatasını çok geç anladı. 50 yıl sonra ‘misafir işçi’ deyimini kullanmayı bıraktı, uyum kursları başlattı ve göçmen kökenli çocukların eğitimine ağırlık verdi. Nüfusu hızla düşen Almanya, açığı nasıl kapatacağı yönünde, kontrollü kalifiye genç işgücü göçüne izin verecek bir göç yasası üzerinde kafa yoruyordu.

Göç yasasına karşı çıkan CDU/CSU içinde bile, Başbakan Merkel, Genel Sekreteri Tauber arac

Almanya, ‘misafir işçi’den ders çıkardı
ılığıyla göç yasası tartışması başlattı. Merkel göç yasasına el altından destek verdi. Tam bu tartışmaların ortasında, mülteci akını patlak verdi ve göç yasası şimdilik aciliyetini kaybetti. Merkel, önceki gün basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, “Göç yasası şimdilik acil değil, önce yeni gelen mültecilerin kalifiyeleri tespit edilmeli” dedi.

ÇOĞUNLUĞU GENÇ

Almanya’ya gelen mültecilerin büyük çoğunluğu genç. Bu gençler, Almanya’nın kalifiye işgücü açığını kapatmaya hazır. Mülteciler arasında doktorlar, matematikçiler, öğretim üyeleri, meslek sahipleri var. Almanya’da hükümet, muhalefet ve halkın büyük çoğunluğu gelen mültecileri bir şans olarak görüyor. Siyasi yetkililer, Türklerde yapılan hatalardan ders çıkarılmasını istiyor.

HEMEN ALMANCA

Hıristiyan Birlik Grup Başkan Yardımcısı Michael Fuchs’un talebi bu yönde ve özetle şöyle: “Mültecilerin uzun süre kamplarda kalmalarının bir anlamı yok. Bu gettolaşmaya yol açar. Buna izin vermemeliyiz. İlk başta hemen hızlı Almanca kurslar verilmeli. Bunun için emekli öğretmenler kazanılabilir. Ayrıca kamplarda iş ajansı yetkilileri oturup mültecilerin birlikte getirdikleri diplomaları tespit etmeli. Aralarında doktorlar, meslek eğitimi yaşında olanlar var. Mültecilerin büyük çoğunluğu bir şans bizim için.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!