Almanya göçmenle bütünleşti mi

Güncelleme Tarihi:

Almanya göçmenle bütünleşti mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 09:41

İki Alman kızı tacizden kurtarırken, kendi kurban giden Tuğçe, Almanya’yla bütünleşti. Ama Almanya göçmenlerle ne kadar bütünleşti?

Haberin Devamı

TUĞÇE Albayrak, Alman­ya’da doğdu. Arkadaşlarıyla birlikte gittiği bir restoranda, iki Alman kızın imdadına koştu. Gençlerden birinin zaptedileme­yen öfkesine kurban gitti. Alman­ya, günlerce çok genç yaşta kör şiddete kurban giden Tuğçe’nin acı kaderini konuştu. Tuğçe ismi Almanya’yla özdeşleşti.

Almanya göçmenle bütünleşti mi

Tuğçe’nin temiz bir saflıkla iki kız için canını verdiği, ardından organlarını bağışladığı sırada, Berlin’de uyum zirvesi vardı.

Uyum zirvesinin gündemi yabancı isimlerinden dolayı göçmen kökenli gençlerin meslek eğitiminde ayrımcılığa uğrama­larıydı. Bu iki örnek Almanya’da görüntüyle gerçeğin ne kadar zıt olduğunu gösteriyordu. Tuğçe meslek eğitimi için bir işyerine başvursaydı, belki adından dolayı alınmayacaktı. Ama Tuğçe, bu topluma ait olduğu duygusu ve içgüdüsüyle hayatı pahasına yardıma koştu.

Aynı günlerde Birleşmiş Milletler OECD örgütü göç raporunu yayınladı. Rapora göre Almanya göçün çekim merkezi. Geçen yıl 450 bin insan Almanya’ya göçtü. Almanya’da mültecilere karşı hava değişti. İnsanlar mülteciler için yardıma koşuyor. Giysi yardımından mülteci çocuklarıyla ilgilenmeye, Almanca kurslara varıncaya kadar Almanlar aktif çalışıyor. Bu da bir Almanya gerçeği.

Almanya’da yaşayan 16.5 mil­yon insanın geçmişinde göç öy­küsü var. Bunlardan 10 milyonu Alman vatandaşı. Alman kimliği artık eskiden olduğu gibi kan ba­ğıyla tarif edilmiyor. Ulusal kim­lik tarifi değişti. Eski Almanları, onlarla kan bağı olmayan yeni Almanlarla birleştiren ortak nokta nedir? Berlin’deki Humbol­dt Üniversitesi’ne bağlı Uyum ve Göç Araştırma Enstitüsü bu konuyu araştırdı. Eskilerle yeni Almanları birleştiren Almanya sevgisi. Almanların yüzde 85’i Almanya’yı seviyorum diyor. Yeşiller ve Sol Parti seçmenleri Almanya’yı seviyorum demekte zorlanırken, göçmen kökenlilerin yüzde 81’i “Evet Almanya’yı seviyorum” diyor.

Ama dahası var. Ülke sevgisi kimin Alman olacağı sorusu­na tam cevap vermiyor. Eski Almanlar, kimin Alman olacağı sorusunda Müslüman kökenlile­ri bunun içinde görmüyor. Yüzde 60’ı sünnetin yasaklanmasını, yüzde 42’si cami yapımına sınır konulmasını istiyor. Müslüman kökenlilerin herhangi bir istek veya talepte bulunmasını iste­miyor. Araştırmacılar, Müslü­man karşıtlığının şiddete dönüşebileceği endişesi taşıyor. Bu da bir Alman­ya gerçeği. Bu resimleri biraraya getirince, Almanya’nın göç­menleriyle henüz bütünleşemediği manzarası or­taya çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!