Almanya’da basın özgürlüğü depremi

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da basın özgürlüğü depremi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 22:14

Almanya iki gazeteciye vatana ihanet soruşturması açtığı gerekçesiyle başsavcının görevden alınmasıyla çalkalanıyor. Anamuhalefet partisi Sol Parti gazeteciler hakkında suç duyurusuyla asıl skandalı başlatan istihbarat Başkanı Maassen’i hedef gösterirken, savcının görevden alınmasını isteyen Adalet Bakanı Maas da İçişleri Bakanı Maiziere’i de kıskaca girdi. Başbakan Merkel ise başsavcının görevden alınmasını isteyen Adalet Bakanı’na destek verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da cuma günü patlak veren iki gazeteciye vatana ihanetten soruşturma skandalı, ilk kurbanını verdi. Soruşturmayı açan Başsavcı Harald Range (67) görevden alındı. Ama şimdi oklar, iki gazeteciye suç duyurusunda bulunan Alman iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Hans Georg Maassen’e çevrildi. Yeşiller, “Başsavcı Harald Range’nin kurban gitmesi yetmez. Şimdi tüm kartlar masaya yatırılmalı” dedi. Ana muhalefet partisi Sol Parti de, suç duyurusuyla asıl skandalı başlatan istihbarat Başkanı Maassen’i hedef gösterirken, Adalet Bakanı Heiko Maas ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’i de hedefte.

NASIL BAŞLADI

Parlamentonun yaz tatiline denk gelen skandal şöyle gelişti: Alman iç istihbarat teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, Netzpolitik.org haber sitesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Gerekçesi: Sosyal medyayı daha sıkı kontrol için hazırladıkları gizli planı sitede yayınlamalarıydı. Cuma günü Federal savcı Harald Range haber sitesinin iki yazarı Markus Beckedahl ve Andrew Meister hakkında devletin gizli sırlarını açıklamaktan vatana ihanet suçuyla soruşturma açtı. Olay kamuoyunda yoğun öfke ve tepkiye yol açtı. Basın özgürlüğü bu soruşturmayla tehlikede tartışması başladı. Adalet Bakanlığı, ‘Federal Savcıyı böyle bir soruşturma açmaması için uyardık’ dedi. Federal savcılık, böyle bir uyarıdan haberleri olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

KİMLER BİLİYORDU

Yoğun tepki ve tartışma üzerine federal savcılık soruşturmayı geçici olarak durdurdu. Ama tartışma dinmedi ve ‘savcılığın soruşturma açacağından kimler haberdardı’ sorusu gündeme geldi. İtalya’da tatilde bulunan Başbakan Angela Merkel, olayı medyada çıkan haberlerden öğrendiğini ve Federal Başsavcı’nın vatan ihanet suçlamasını abartılı bulduğunu söyledi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de istihbaratın suç duyurusu metnini görmediğini açıkladı. Hükümetin sırt çevirmesi üzerine yalnız kalan Federal Başsavcı Harald Range, istifası beklenirken, kazan kaldırdı. Range, ‘Ben bilirkişi raporu hazırlatmak istedim, ama Adalet Bakanı durdurdu. Siyasetin soruşturmaya etki yapmaya kalkışması yargının bağımsızlığına dayanılmaz bir müdahaledir’ dedi.

Haberin Devamı

MERKEL’İN OLURU VAR

Siyasi çevrelerde ‘Başsavcı görevden alınması için resmen kışkırtıyor’ yorumları yapılırken, gözler Adalet Bakanı Heiko Maas’a çevrildi. Adalet Bakanı Maas salı akşamı acil bir basın toplantısı düzenleyerek, “Başsavcının bilirkişi raporunu benim durdurduğumu söylemesi doğru değil. Doğru olan başsavcının belirttiği tarihten daha önce bu kararı birlikte almamız. Başsavcının bu tavrı kabul edilemez. Görev tarzına artık güvenim kalkmıştır. Emekliye sevkedilmesi için hemen Cumhurbaşkanı ve Başbakana başvuracağım. Yerine Münih Başsavcısı Peter Frank’ı öneriyorum” dedi. Tartışma yine dinmedi. Şimdi sırada başkaları var. Muhalefet, Meclis Adalet Komisyonu’nun olağanüstü toplanarak, olayların gelişimini, kimin doğru kimin yalan söylediğinin tespitini istiyor. Muhalefetteki FDP’den Wolfgang Kubicki, “Devam eden bir soruşturma nedeniyle başsavcının görevden alınmasının Almanya tarihinde emsali yok. Bu sayede (Adalet Bakanı) kendi başarısısızlığını örtbas edebileceğini düşünüyorsa yanılgı içinde” dedi. Yeşiller ise Range’nin görevden alınmasını yeterli bulmadı. Yeşiller Grup Başkan Vekili Yardımcısı Konstantin von Notz, “Range’nin kurban edilmesi yeterli değil. Şimdi tüm kartlar masaya yatırmalı” dedi. Hükümet Sözcüsü ise Başbakan Merkel’in Başsavcı’yı görevden alan Adalet Bakanı Maas’ın arkasında olduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!