Almanya arabuluculuğa soyundu

Güncelleme Tarihi:

Almanya arabuluculuğa soyundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 09:37

Steinmeier davet etti, Lavrov-Klimkin ikilisi Berlin’de bir araya geldi

Haberin Devamı

Doğu Ukrayna’daki çatışmaların yeniden artması üzerine Almanya krizin sonlandırılması hedefiyle bir kez daha arabuluculuğa soyundu. Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in daveti üzerine Berlin’e gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin basına kapalı olarak üçlü görüşmelerde bulundu.

Görüşme öncesi konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Son günlerde doğu Ukrayna’daki çatışmaların tekrardan alevlenmesi yeniden tehdit oluşturan bir duruma yol açıyor. Yine son günlerde sıklıkla birlikte konuşarak daha da zorlaşan durumla ilgili siyasi uzlaşı arayışlarımızı yoğunlaştırdık. Sergey Lavrov ve Pavlo Klimkin, yeniden Berlin’de görüşmemiz için kendilerini davet etmemi istediler. Şimdi önemli olan Kiev ve Moskova arasında askeri çatışmaların daha da artmaması için siyasi tırmanışların önlenmesidir. Bu her çabaya değer.” dedi.

Haberin Devamı

Tegel gölü kıyısındaki bir rezidansta gerçekleştirilen görüşmelerin içeriğiyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, Steinmeier-Lavrov-Klimkin üçlüsünün uzlaşma sağlanması durumunda Fransa’nın da dâhil olacağı dörtlü devlet ve hükümet başkanları zirvesinin düzenlenmesi planlanıyor.

Başbakan Angela Merkel, ilgili zirvenin “ancak uzlaşma sağlandıktan sonra bir ilerleme kaydedilmesi durumunda düzenlenmesinin mantıklı olacağını” söylemişti. Bu arada Rusya tarafından Berlin ziyareti öncesi yapılan resmi açıklamada “Ukrayna’nın, doğu Ukrayna’daki çatışmaları körükleyerek dörtlü zirveyi sabote etmeye çalıştığı” iddia edilmişti. Ukrayna tarafı ise bu iddiaları sert bir dille geri çevirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!