Almanlar 'Merkel'le dört yıl daha' dedi

Güncelleme Tarihi:

Almanlar Merkelle dört yıl daha dedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 10:47

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yapılan genel seçimlerden üçüncü kez zaferle çıktı. Ancak, tek başına iktidar olması için gereken sandalye sayısının biraz altında kalması nedeniyle Merkel'i zorlu bir koalisyon kurma süreci bekliyor.

Haberin Devamı

Almanya'da açıklanan kesin olmayan sonuçlara göre, muhafakazar CDU/CSU bloku oyların yüzde 41.5'ini aldı. Bu, muhafazakarların 1990'dan bu yana aldığı en yüksek oy oranı.

Böylece, 2009'a kıyasla CDU oylarını yüzde 6.9, CSU da yüzde 0.9 artırmayı başardı. Almanya'da "anne" (mutti) lakabıyla anılan Merkel, üst üste üçüncü kez seçildi ve 12 yıl iktidarda kalma hakkı elde ederek, Avrupa'da ülke yönetimini en uzun süre elinde tutan kadın lider unvanını da Margaret Thatcher'dan almış oldu.

Sosyal demokrat SPD ise oylarını artırdı ancak beklenenin altında kaldı. SPD, 2009 seçimlerine göre, yüzde 2.7 daha yüksek bir oy oranına ulaşarak, oyların yüzde 2.7'ini aldı. Yeşiller Partisi, yüzde 2.3 kayba uğradı ve oranı yüzde 8.4'te kaldı. Aşırı sol politikalarıyla bilinen Sol Parti de oylarındaki yüzde 3.3'lük düşüşe rağmen yüzde 8.6 ile hem parlamentoya girdi hem de Yeşiller'den daha iyi performans gösterdi.

Haberin Devamı

Merkel'in son dört yıldır hükümet ortağı olan ve bu seçimlerin ardından da birlikte hükümet kurma arzusunu dile getirdiği liberal FDP ise ilk kez parlamento dışında kaldı. FDP, oyların yüzde 4.8'ini alarak barajı aşamadı.

Son ana kadar barajı aşıp aşamayacağı belli olmayan Euro karşıtı Alternative Für Deutschland (AfD) da yüzde 4.7'de. Her ne kadar AfD, barajı aşıp parlamentoya girememiş olsa da, yalnızca yedi ay içerisinde bu kadar yüksek oy alması dikkat çekici bir gelişme olarak gösteriliyor.

Seçimlerin bir diğer ilginç sonucu da İkinci Dünya Savaşı sonrası en düşük katılım oranı beklenirken, katılımın 2009'un üzerinde gerçekleşmesi oldu. 2009'a göre katılım oranı yüzde 0.8 artarak, yüzde 71.5'e yükseldi.

KOALİSYON HESAPLARI
Bu sonuçlara göre, CDU/CSU'nun Bundestag, yani Federal Meclis'te 311 sandalye kazanacağı öngörülüyor. Buna göre, Merkel, 630 sandalyeli Meclis'te tek başına iktidar olması için gereken 316'nın beş sandalye altında kalıyor.

Bu da koalisyon hesaplarının yapılmasına neden oluyor. SPD, 192 sandalye kazanırken, Sol Parti 64 ve Yeşiller de 63 milletvekili çıkardı.

Haberin Devamı

Dolayısıyla, Merkel'in ilk etapta Büyük Koalisyon için SPD'nin, bu seçeneğin olmaması halinde de Yeşillerin kapısını çalması bekleniyor. Ancak, her koşulda, koalisyon müzakerelerinin aylarca süreceği tahmin ediliyor.

KORSANLAR VE AŞIRI SAĞ
2009 seçimlerinde oyların yüzde 2'sini alarak dikkatleri üzerine çeken Korsan Partisi, bu seçimde de oylarını yüzde 0.2 artırmayı başardı ve yüzde 2.2'ye yükseltti.
Aşırı sağcı NPD'nin oy miktarında 75 binlik bir düşüş görüldü. Böylece oyların yüzde 1.3'ünü aldı. Ancak Almanya seçim sistemine göre, yılda 476 bin 561 Euro devlet yardımı almaya hak kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!